Direcția Silvică din Caraș-Severin se declară vigilentă! „Inspectorul Pădurii” rămâne prietenul cetățenilor

Pădurile din Caraș-Severin sunt atent monitorizate, spun reprezentanții Direcției Silvice. Aceștia vin cu precizări în legătură cu imaginile devenite virale pe grupurile din județ, în care pot fi observate camioane umplute cu trunchiuri de copaci. Direcția Silvică amintește cetățenilor de aplicația „Inspectorul Pădurii”, prin care pot verifica legalitatea transporturilor de lemn și pot trimite sesizări către autorități.

Ordonanța Militară nr. 7 prevede că personalul gărzilor forestiere va participa la controale și activități specifice pe linie de control silvic, împreună cu personalul MAI și MApN. Direcția Silvică a județului Caraș-Severin se conformează și face un apel către cetățeni să sesizeze orice activitate suspectă din pădurile cărășene. Aplicația „Inspectorul Pădurii” le stă la dispoziție. Prin intermediul „Inspectorului”, utilizatorii pot verifica legalitatea transporturilor de lemn și pot trimite o sesizare către autorități.

Direcția Silvică face precizări cu privire la imaginile de pe rețelele de socializare cu camioane încărcate de lemn care circulă pe drumurile publice. Transporturile surprinse de cărășeni și distribuite în mediul online sunt, de fapt, legale. „Volumul total recoltat este de 600 mii mc/an, reprezentând 0,76% din volumul total de lemn și 38% din creșterea anuală. În acest moment în pădurea administrată de direcția silvică sunt antrenate în procesul de producție peste 400 de partizi, din acestea fiind autorizate spre exploatare cca. 250, ceea ce înseamnă că se exploatează și se transportă legal, simultan, din 250 de puncte de lucru diferite. Din aceste motive în tot județul sunt văzute pe drumurile publice mașini încărcate cu lemn.”, a precizat Direcția Silvică CS.

Reprezentanții Direcției Silvice Caraș-Severin susțin că îndeplinesc îndatoririle de serviciu și că pădurile din județ sunt atent gestionate, chiar în plină pandemie. Totodată, activitățile ilegale nu sunt tolerate, motiv pentru care se desfășoară permanent acțiuni pentru identificarea neregulilor.