Bastionul Theresia din Timișoara se va transforma într-un centru turistic vibrant

bastionul maria theresia din timisoara, primavara 2025 1

Una dintre cele mai importante fortificații istorice din centrul Timișoarei se pregătește să devină un punct de atracție culturală și turistică. Din nou. CJ Timiș a demarat, de această dată, un proiect ambițios de regenerare urbană în care, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara, elaborează o temă de proiectare care să identifice soluțiile de revitalizare a spațiului. 

Această temă de proiectare ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii aprilie. Intențiile sunt bune.

„Ne dorim să revitalizăm Bastionul, să-i dăm viață culturală, să-l punem în valoare, așa cum merită. Pe viitor ne dorim mai multe spații comerciale, dar și cafenele culturale, rentabile din punct de vedere economic”, a declarat Alexandru Iovescu, vicepreședintele CJ Timiș.

Bastionul Theresia este singurul bastion care mai există din cetatea Timișoarei, din perioada apartenenței Banatului la Imperiul Austriac. Construcția lui a început în 1732. Deși monumentul istoric a fost supus, de-a lungul timpului, reabilitării și transformării, se află într-o stare vizibil… obosită. Iar liniștea locului arată lipsa unui flux de vizitatori.

Bastionul Maria Theresia din Timisoara

Bastionul Maria Theresia din Timisoara

Bastionul Maria Theresia din Timisoara

În prezent, Bastionul găzduiește Infocentrul turistic și Centrul Multifuncțional al CJT, unde artiștii locali ar putea organiza expoziții și spectacole. Tot aici sunt și secții ale Muzeului Banatului și ale Bibliotecii Județene.

„Din cele 18 spații pe care CJ Timiș le gestionează, 9 sunt deja închiriate, iar două sunt disponibile pentru închiriere. Spațiul total însumează aproximativ 7.600 mp utili. Administrația județeană are în plan reabilitarea curții interioare și organizarea unor evenimente artistice de mare anvergură. Astfel, Bastionul, situat în plin centrul Timișoarei, va deveni un punct de atracție culturală, dedicat tuturor timișenilor”, a adăugat Iovescu.

Multe intenții și mulți bani pentru revitalizare

Intenții bune cu Bastionul a avut și administrația precedentă. În vara anului 2021, autoritățile, inspirate de modul în care este amenajat MuseumsQuartier din Viena, au adoptat noi reguli de funcționare pentru spațiile de acolo, care ar fi trebuit să transforme locul în unul atractiv pentru petrecerea timpului liber. Pentru anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, s-au alocat bani pentru curățarea pavajelor și a zidurilor, pentru reabilitarea aleilor și refacerea curții – s-a vopsit gardul și s-au înlocuit treptele de lemn cu unele de piatră. La Revelionul 2023, Bastionul a găzduit Festivalul Luminilor, evenimentul CJT care a deschis anul Capitalei.

Bastionul Maria Theresia din Timișoara a fost reabilitat între 2008 și 2010 cu 9 milioane de euro, fonduri europene, de stat, locale și județene. Clădirea a fost consolidată și recompartimentată; după renovare, spațiile au fost închiriate și folosite pentru activități culturale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/