Bastionul Theresia din Timișoara, pe modelul MuseumsQuartier din Viena. Noile reguli de funcționare

Au fost adoptate noile reguli de funcționare pentru spațiile din Bastionul Theresia din Timișoara. Autoritățile locale vor să îl facă atractiv pentru timișoreni, în timpul liber, dar și pentru turiștii care ajung în orașul de pe Bega. S-au inspirat, spun reprezentanții CJ Timiș, din modul în care este amenajat MuseumsQuartier, cartier dedicat culturii în Viena.

Perspectiva este, desigur, titlul de Capitală Culturală Europeană pe care Timișoara îl va deține în 2023. Pentru acel moment, autoritățile județene se gândesc să dezvolte Bastionul Maria Theresia într-un loc atractiv pentru turiști atât din punct de vedere cultural, cât și ca spațiu de divertisment.

Bastionul Theresia, monument de importanță majoră pentru Timișoara și regiunea de vest, a fost reabilitat între 2008 și 2010. Chiar și așa, zona nu este încă suficient de atractivă și populară pentru turiști sau chiar pentru actorii economici și culturali din județ. Schimbarea ar viza ocuparea spațiilor din fortificație de instituții de cultură, dar și de persoane juridice cu activitate în Horeca, mixul dorit fiind pe modelul MQ Viena.

„Se urmărește astfel ca Bastionul să devină un punct de atracție turistică și culturală, în care vizitatorii să se poată bucura atât de evenimente culturale, cât și de oferta gastronomică din bucătăria tradițională românească și internațională.”, spune vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa.

Strategia de dezvoltare gândită de actuala administrație județeană

Strategia cuprinde 4 direcții principale: de dezvoltare a vieții culturale, menținerea multiculturalității, integrarea culturii locale la nivel național și european și dezvoltarea ofertei culturale locale.

Bastionul cuprinde spații interioare dispuse la subsol, parter, etaj și mansardă. La parter sunt 21 de spații individualizate, care beneficiază de extinderi spre curtea interioară cu o terasă. Pe terasele înierbate vor putea fi organizate evenimente culturale și sportive (sporturi ușoare, de relaxare, de genul yoga, pilates, tai chi).

Pentru zona de terase, mobilierul trebuie să fie din lemn sau metal în concordanță cu arhitectura Bastionului (de tip construcție ușoară, obligatoriu demontabil), iar umbrelele – realizate din pânze impermeabile și rezistente la intemperii, fără materiale publicitare. Vitrinele frigorifice trebuie mascate de mobilier, de preferință din lemn, iar mesele, seara, dotate cu lumânări. Este admisă muzica live la instrumente reci (fără sisteme de amplificare). Se pot organiza, de asemenea, expoziții de grafică, pictură, artă fotografică și caricaturi. Iar consumatorii trebuie să aibă la dispoziție ziare, reviste si publicații. Terasele vor putea funcționa până cel mult la ora 24.

În spațiile publice vor fi permise festivalurile în aer liber sau alte evenimente de promovare a produselor expoziționale (arte, modă, flori, cărți, produse culinare).

Programul de funcționare al spațiilor închiriate va fi între orele 12 și 19 (în perioada noiembrie-martie, de marți până vineri), iar sâmbătă și duminică – de la 10 la 19. Pentru perioada aprilie-octombrie, programul va fi de marți până duminică, între orele 10 și 20. Pentru zilele de luni ale săptămânii, programul de funcționare se stabilește de fiecare utilizator, în funcție de necesitățile acestuia.

Sunt interzise activitățile de jocuri de noroc și pariuri în oricare din spațiile situate în Bastion. Interzisă va fi, de asemenea, și prepararea în aer liber a oricărui sortiment culinar (mici, grătare, frigărui).

„Avem siguranța că vom activa zona Bastionului și nu va mai fi una inertă, ci activă din punct de vedere cultural, al petrecerii timpului liber pentru timișoreni, timișeni, turiști care vin să viziteze orașul. Ne așteptăm ca noul regulament să aibă efecte din vara anului viitor, la nivel de 90% din ceea ce ne-am propus.”, a declarat Alexandru Proteasa.

În pregătirea noii strategii de funcționare a spațiilor din Bastion, conducerea CJT spune că s-a inspirat din MuseumsQuartier, cartierul dedicat culturii în Viena, unul dintre cele mai mari centre culturale din lume. Acesta acoperă toată paleta de arte vizuale și interpretative – arhitectură, muzică, modă, teatru, dans, literatură, cultura copiilor și cea digitală. Construcția principalelor clădiri din cadrul cartierului muzeelor a început în 1723. Construcția complexului a debutat în 1998, iar deschiderea lui a avut loc la 29 iunie 2001.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/