Fostul club de fițe din Bastionul Theresia, transformat în centru multifuncțional cultural. Planurile administrației județene

Noul regulament de funcționare și valorificare a spațiilor din Bastionul Maria Theresia din Timișoara va fi supus votului consilierilor județeni în ședința de miercuri. Până atunci, conducerea CJ Timiș a invitat reprezentanți ai instituțiilor de cultură, din domeniul ospitalității și de la Academia Română la o întâlnire de lucru pe tema strategiei care vizează Bastionul Cetății. 

Bastionul se dorește a fi transformat într-un spațiu în care să se deruleze activități și evenimente culturale acum, dar și în perspectiva evenimentelor din programul Timişoara – Capitală Europeană a Culturii.

„Am dorit să ne consultăm cu principalii beneficiari ai regulamentului. De la reabilitarea sa, Bastionului nu i s-a acordat niciodată suficientă atenție și energie în a-l valorifica la potențialul său maxim. Lucrăm deja de o bună perioadă de timp la regulamentul și strategia prin care ne propunem să revitalizăm viața socio-culturală. Vrem să aducem acolo cafenele și restaurante în aproximativ 50% din spații, iar celelalte să fie destinate activităților culturale. De exemplu, fostul Zambara va fi centru multifuncțional cultural, spațiul fiind unul generos, de peste 330 mp.”, a declarat vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa.

leader board 728 x 90 px

Anul acesta, Consiliul Județean Timiș a alocat resurse financiare pentru reparațiile necesare singurului bastion din Timișoara.

„Am alocat o sumă importantă pentru reparații în acest an. Vrem să-l aducem la un nivel care să ne onoreze ca oraș, județ, în 2023. După ce trecem prin programul de Capitală Culturală, vom intra cu investiții majore, care să ne permită diversificarea tipului de evenimente pe care le putem desfășura în acel perimetru. De exemplu, vom putea să deschidem ca spațiu pietonal terasa înierbată de pe Bastion. Acolo vom avea nevoie de balustrade, alei pavate, toate făcute cu aprobarea Ministerului Culturii, respectând, dincolo de prevederile legale, și bunul gust. Le facem după 2023, întrucât astfel de lucrări au nevoie de mult timp pentru proiectare, avizare și licitare.”, a explicat, în cadrul întâlnirii de lucru, Alexandru Proteasa.

Potrivit noii strategii de punere în valoare a obiectivului, spațiile din Bastion sunt potrivite pentru desfășurarea de evenimente culturale, sociale, expoziționale, servicii și alimentație publică. Bastionul Theresia poate găzdui evenimente precum festivaluri în aer liber, evenimente de promovare de produse expoziționale (arte, modă, flori, cărți, produse culinare).

Programarea activităților și a evenimentelor se va realiza într-o platformă digitală gestionată de CJT. Sunt interzise activitățile de jocuri de noroc și pariuri în oricare din spațiile situate în Bastion și nu este permisă prepararea în aer liber a micilor și a grătarelor.

Vor fi admise evenimente culturale și sportive (sporturi ușoare, de relaxare, de genul yoga, pilates, tai chi) pe terasa înierbată de pe Corpul A, în baza unui contract de închiriere ocazională. Specificul evenimentelor va corespunde caracterului general al monumentului și toate activităţile derulate vor avea ca scop promovarea culturii, a artei și a unui stil de viață sănătos și în armonie cu mediul înconjurător. De asemenea, draftul regulamentului prevede că programul de funcționare în spațiile exterioare (terase) va fi până la ora 24.

Invitații la întâlnirea de lucru au propus, printre altele, gestionarea programării evenimentelor prin intermediul unui call de proiecte, aprobat de o comisie curatorială, consultarea cu actorii culturali înainte de amenajarea spațiilor din Bastion, crearea de ateliere pentru artiști, cu accesul publicului în incinta acestora, pe modelul celor din Novi Sad, sau chiar amplasarea de sculpturi în curtea interioară în urma unui concurs destinat artiștilor locali.

CITEȘTE ȘI: Noul regulament de funcționare al Bastionului Theresia, în așteptare. Conducerea CJT și-a dat seama că nu e așa urgent