Diaspora – chemată să lucreze pământul de acasă!

tineri fermieri

Tinerii fermieri reîntorși în țară din diaspora își pot deschide acum propriile afaceri, prin accesarea Programului Național pentru Dezvoltare Rurală. Sprijinul public acordat prin acest program pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil.

Tinerii fermieri care au lucrat în Uniunea Europeană sau în țări terțe UE, în domenii precum agricultură, zootehnie, pomicultură, viticultură și/sau apicultură, au șansa să devină proprii lor șefi pe plaiuri mioritice. Mai exact, persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani primesc un ajutor financiar în valoare de 40.000 de euro sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole pe care o dezvoltă în România. „Submăsura 6.1 «Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri», dedicată celor din diaspora, este o oportunitate pentru tinerii cărășei, care au muncit în agricultură în UE sau în țări non-europene, de a reveni acasă și a-și dezvolta propriile afaceri. O condiție de bază pentru eligibilitatea cererii de finanțare este aceea ca fermierul să poată face dovada că a muncit în afara țării cu forme legale, minimum trei luni de zile consecutive, în ultimii doi ani. De asemenea, acesta mai trebuie să dovedească, printr-un document emis de către primăria sau poliția din localitatea în care acesta a lucrat că, pe durata în care a avut contract de muncă, a locuit în localitatea respectivă.”, ne-a declarat directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin, Nicolae Verindeanu.

Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare, iar diferența în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Cererile de finanțare se depun la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin, până în 5 iulie, ora 16.00.

De la deschiderea sesiunii de finanțare (4 ianuarie 2021) și până în prezent, la OJFIR Caraș-Severin au fost depuse doar trei cereri de finanțare. Este vorba despre trei fermieri din localitățile Dalboșeț (exploatație pomicolă), Bucoșnița (exploatație mixtă: apicultură și vegetal) și Borlova (exploatație pomicolă).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/