Destituiri, sancţiuni şi procese, din cauza unui pui de urs care nu mai este!

Povestea ursuleţului care ar fi făcut obiectul traficului de animale, aşa cum s-a insinuat în emisiunea ,,În premieră”, de la Antena 3, nu a rămas fără ecou.

Primăria municipiului Reşiţa a stabilit preţul corect ca urmare a prejudiciului moral suferit în după cele prezentate de Carmen Avram în seara zilei de 29 iunie, când Grădina Zoologică „prof. Ion Crişan” a fost prezentantă într-o lumină negativă. Primarul Mihai Stepanescu a explicat a doua zi după emisiunea de la Antena 3 că nu e vorba despre niciun trafic de animale şi că la parcul zoo din municipiu sunt într-adevăr condiţii europene. Acum însă, ,,pentru corecta informare a opiniei publice”, de la Cabinetul Primarului au venit precizări suplimentare.

În primul rând, sunt aduse în atenţia reşiţenilor câteva date tehnice grădini zoologice după finalizarea lucrărilor de modernizare, din octombrie 2013. ,,Dintre cele 22 de adăposturi pentru animale, nou construite, se regăseşte şi adăpostul pentru urşi, având două boxe cu suprafaţa de 53,47 mp şi un ţarc exterior cu suprafaţa de 1.048 mp, prevăzut cu gard electric de protecţie. La data realizării proiectului tehnic, colecţia grădinii zoologice număra 4 exemplare de urs, respectiv un mascul şi trei femele. Între timp, în luna februarie 2013, una dintre femele a născut un pui. În luna noiembrie 2013, după finalizarea lucrărilor, în noul adăpost au fost mutate ursoaica cu puiul în vârstă de 10 luni şi o altă ursoaică în vârstă de 11 ani”, informează Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Imposibil de mutat

În adăpostul vechi au rămas masculul de 14 ani şi o ursoaică gestantă, cele două exemplare neputând fi mutate în noile adăposturi din motive pe care ni le explică tot reprezentanţii administraţiei locale: ,,Femela era gestantă la momentul respectiv, iar tranchilizarea acesteia putea conduce la pierderea sarcinii. Pentru a evita riscul suprapopulării grădinii, masculul de 14 ani trebuia castrat, acest lucru neputându-se realiza în acea perioadă din cauza temperaturilor scăzute. Puteau apărea conflicte între exemplare, care să pericliteze viaţa puiului în vârstă de 10 luni din noul adăpost”.

Şi totuşi… au fost doi!

Declaraţiile reprezentanţilor primăriei s-au contrazis în materialul prezentat de Antena 3 cu cele ale administratorului grădinii zoologice cu privire la numărul de pui pe care i-ar fi născut ursoaica gestantă, astfel că au apărut tot felul de speculaţii. Pentru a risipi orice urmă de îndoială, se precizează acum că, ,,din cauza configuraţiei vechiului adăpost, nu se putea realiza monitorizarea naşterilor şi dezvoltarea puilor. După zgomotele produse în adăpost se pare că s-au născut doi pui, dar unul fie nu a supravieţuit, fie a fost omorât de către mascul”.

Pe bani, nu i-a vrut nimeni!

Acesta din urmă este şi unul din motivele pentru care s-a hotărât ca unele animale să fie transferate. Nu s-a făcut comerţ cu sufletele sălbăticiilor, aşa cum s-a comentat, asigură oficialii primăriei, dar nu era de ales. ,,Având în vedere că animalele din colecţia grădinii zoologice sunt înregistrate ca mijloace fixe, aflate în proprietatea privată a municipiului Reşiţa, transferul nu putea fi efectuat decât după aprobarea Consiliului Local al Municipiului Reşiţa. Astfel, în şedinţa ordinară din data de 30 mai 2014, prin HCL nr. 167/30.05.2014, s-a aprobat transferul surplusului de animale prin donare, schimb sau vânzare”, se mai precizează în comunicatul de presă al primăriei. Problema estă că nimeni nu şi-a dorit să cumpere vreun urs, motiv pentru care s-a decis ca unele exemplare de urs să fie donate Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor ,,Milioane de prieteni”. Ursoaica de 18 ani şi puiul au părăsit grădina zoologică din Reşiţa în 1 iulie şi tot atunci ursul  a fost castrat şi mutat în noul adăpost.

Primăria Reşiţa, prejudiciată!

Povestea puiului de urs de la Reşiţa nu se opreşte aici, ci se mută în sala de judecată. ,,Municipiul Reşiţa a formulat o acţiune în instanță împotriva lui Liviu Cioineag, administratorul rezervației de urși din localitatea Zărnești, prin care solicită despăgubiri materiale în cuantum de 1.000 de lei, reprezentând contravaloarea unui pui de urs, pentru repararea prejudiciului moral. Acesta a făcut afirmaţii false potrivit cărora Primăria Municipiului Reșița a efectuat trafic cu animale (vânzarea unui pui de urs), faptă de natură penală. De asemenea, vor fi luate măsuri administrative precum sancțiuni materiale și schimbarea din funcție a angajaților din cadrul primăriei, responsabili de această neînțelegere”, mai informează Cabinetul Primarului. Încă un aspect care ar confirma faptul că materialul a fost tendenţios, cred reprezentanţii primăriei, ar fi imaginile difuzate, în care sunt prezentate doar adăposturile din vechea grădină zoologică, nu şi ceke modernizate.

 

În prezent, la Grădina Zoologică „prof. Ion Crişan” din Reşiţa puteţi admira patru exemplare de urşi brun, toate aflate în adăposturile nou construite: un mascul de 14 ani, două femele de 11 şi 14 ani şi un pui-femelă în vârstă de un an şi cinci luni.

 

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Două milioane de euro pentru animale chinuite şi trafic cu pui de urs. Acuzaţii grave aduse euro-grădinii zoologice din Reşiţa!  Vezi ce spune Stepanescu!