Deputatul Ardelean inițiază lege pentru înființarea Muzeului Revoluției. Ministerul Culturii deja îl proiectează în Piața Libertății

muzeul revolutiei 1

La 9 ani de când s-a discutat pentru prima dată de înființarea unui muzeu al Revoluției la Timișoara, deputatul liberal Ben Oni Ardelean anunță că depune la Parlament o inițiativă legislativă pentru înființarea Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989. În paralel, Ministerul Culturii a anunțat deja de la finalul lunii noiembrie că a găsit proiectant pentru noua instituție care va avea sediul în fosta garnizoană din Piața Libertății. 

Anunțul lui Ben Oni Ardelean vine exact în zilele în care la Timișoara sunt organizate evenimente de comemorare pentru eroii martiri ai Revoluției din Decembrie 1989. Pe de altă parte, Muzeul Revoluției de la Timișoara este deja programat să fie amenajat în fosta clădire a garnizoanei din Piața Libertății. Nu va fi gata în 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, așa cum se angajaseră autoritățile locale și județene, ci abia atunci ar putea începe lucrările în teren. Deocamdată, Ministerul Culturii a anunțat că a găsit un proiectant pentru acesta.

muzeul revolutiei 2

„Poți să ai clădirea, poți să ai toate dotările, poți să ai absolut tot, trebuie să existe instituția. Instituția trebuie înființată prin lege, de aceea e nevoie de înființarea prin proiect legislativ a acestei instituții muzeale. Nu am făcut-o până acum pentru că nu era momentul potrivit, nu era coaptă povestea. Povestea a devenit de la proiect, din 2012 de când am venit eu cu această idee, în 2013 am obținut semnăturile de la toți parlamentarii din Timiș pentru a obține o finanțare și am obținut 3 milioane de dolari pentru acest muzeu, bani care au fost transferați din an în an pentru că nu am găsit înțelegere de a face câteva demersuri necesare și anume de a muta de la Ministerul Apărării la Ministerul Culturii o clădire, pentru că Ministerul Culturii nu putea investi într-o clădire pe care nu o avea în proprietate. În urmă cu 2 ani și jumătate a obținut această clădire, iar de atunci s-a început un demers pentru a putea să pui la punct această clădire și de a face dotările.”, a explicat deputatul Ben Oni Ardelean.

Inițiativa ce urmează să fie depusă în Parlament prevede înființarea instituției muzeale, un demers extrem de important, susține deputatul liberal.

muzeul revolutiei 4

„Este frustrarea oricărui politician din România când vezi că birocrația și anumiți oameni nu înțeleg, nu au viziunea și nu pricep ce trebuie făcut. (…) Față de alte muzee, eu nu am sulițe, săbii, obiecte pe care să le pot expune. Am foarte multe mărturii, filmări de atunci, poze, diverse lucruri pe care le-aș putea expune într-un muzeu mediatic, în care să vezi holograme, în care să vezi proiectări, să auzi sunete, să vezi tancurile venind înspre tine, în care să retrăiești Revoluția. În momentul în care cineva iasă afară din muzeu trebuie să spună wow. Dacă nu spune wow, dacă nu are fiorii Revoluției pe care să îi trăiască în acel moment, înseamnă că nu am realizat muzeul pe care ni-l dorim. Dar sper că reprezentanții Ministerului Culturii cu întreg arsenalul de oameni pe care îl au și cu diversele parteneriate pe care le-au făcut vor reuși să scoată un proiect de concept care apoi să fie pus în execuție, să poată să realizeze ceea ce am dorit inițial și cred că acest vis s-ar putea împlini în câțiva ani de zile.”, a mai spus Ben Oni Ardelean.

Alin Nica: „Evident că aș fi dorit să fie gata în 2023”

La rândul său, președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, spune că și-ar fi dorit ca acest muzeu să fie gata în 2023. Dar… „Faptul că în sfârșit se fac pași concreți în realizarea acestui muzeu e încurajator. Și îmi doresc să nu existe sincope la execuție, să avem parte de un constructor bun pentru că întotdeauna investițiile publice, chiar și când demarează, se poticnesc pe parcurs. Sper să fie de bun augur demararea acestei investiții și să avem în câțiva ani un adevărat muzeu al Revoluției.”, a declarat Alin Nica.

muzeul revolutiei 3

Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare este de 1,14 milioane de euro. Durata totală contractului de proiectare va fi de 24 de luni, cu tot cu asistența tehnică pe perioada lucrărilor. Licitația pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor va fi demarată abia după ce Ministerul Culturii are proiectul tehnic. Banii pentru execuție vor veni printr-un acord al Guvernului României cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

CITEȘTE ȘI: Muzeul Revoluției din Timișoara nu va fi realizat până în anul 2023. Care sunt planurile primăriei

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/