Medic cardiolog: „Hipertensiunea arterială nu doare până este prea târziu”

hipetensiunea arteriala
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare, afectând până la 45% din populația adultă a globului. De cele mai multe ori este însoțită de alte afecțiuni precum obezitate, sau creșterea valorilor colesterolului sau a glicemiei serice.

Toți acești factori pot contribui la apariția unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral, complicațiile fiind asemenea asimptomatice.

„Hipertensiunea arterială nu doare până e prea târziu. O singură valoare crescută trebuie să ne sperie? Dacă vorbim de o valoare sistolică de 170-180 mmHg, desigur. Prezentarea în cel mai scurt timp la medic este calea de urmat. Dacă valorile tensionale nu sunt chiar așa crescute, dar totuși depășesc constant 140/90 mmHg, e bine ca programul nostru din zilele următoare să cuprindă și o vizită la medicul cardiolog”, a explicat dr. Răzvan Macarie, medic primar cardiolog, în cadrul proiectului „Lecția de la Babeș”, inițiat de Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Hipertensiunea arterială, lăsată netratată duce la afectarea unor organe, numite organe țintă. Astfel apar complicații oculare (retinopatia hipertensivă) sau renale (nefropatia hipertensivă), afectarea inimii cu îngroșarea pereților acesteia, creșterea rigidității arterelor periferice și, nu în ultimul rând, un declin al funcției cerebrale.

Alăturând valorilor tensiunii arteriale numărul și magnitudinea factorilor de risc, precum și afectarea de organ țintă, vom obține clasificarea hipertensiunii arteriale în 3 grade și 3 stadii, lucru util mai mult medicului în stabilirea unui tratament adecvat”, a mai spus dr. Răzvan Macarie, medic primar cardiolog.

publicitate ziar expresb 1000x100

Cum abordăm tratamentul hipertensiunii arteriale?

„Cheia succesului este schimbarea stilului de viață. Exercițiu fizic regulat, o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, pește și cât mai puține grăsimi, scăderea în greutate, renunțarea la fumat și un consum redus de sare reprezintă mai mult de jumătate din drumul necesar a fi parcurs pentru a ajunge la valori tensionale corespunzătoare. Bineînțeles, tratamentul medicamentos, întocmit ținând seamă și de celelalte boli ale pacientului, va completa măsurile necesare scăderii tensiunii arteriale spre valori normale. Toate acestea vor preveni afectarea organelor țintă sau, dacă acest lucru s-a întâmplat, vor încetini sau stopa progresia spre forme grave precum infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficiență renală cronică”, a mai explicat medicul.

„Lecția de la Babeș” este un proiect în cadrul căruia sunt explicate diferite subiecte medicale, cu scopul de a informa corect populația.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/