DECONSPIRARE. Ion Mocioalcă, şeful PSD Caraş-Severin, dat de gol de-un SMS?! „Tu ești unul pe care nu-l pot opri“!

Pesediştii din judeţul de obârşie al premierului Sorin Grindeanu sunt conduşi de un preşedinte, deputatul Ion Mocioalcă, care continuă să nu facă declaraţii publice despre criza politică şi guvernamentală! Pistonat de susţinătorii premierului bănăţean, cum credeţi că reacţionează Mocioalcă?

„Mi-am pus piciorul în ghips pentru a nu mă duce la Ceauşescu“, astfel explica peste ani generalul Victor Atanasie Stănculescu gestul său din noaptea de 21/22 decembrie 1989. Şi-a pus atunci piciorul în ghips, pentru a nu merge a doua zi la şedinţa Comitetului Central al PCR, la chemarea preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Se întâmpla pe vremea partidului unic şi a conducătorului suprem.

De 27 de ani, nu mai avem nici partid unic, nici conducător suprem. Suntem în democraţie. Sau aşa credeam. Ce se întâmplă acum la vârful PSD şi în unele filiale judeţene ale acestuia demonstrează cu totul altceva. Nimeni nu are voie să iasă din cuvântul preşedintelui de partid.

De ce nu l-a susţinut Mocioalcă pe Grindeanu în CEx? Nu ştie nimeni!

La şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de miercuri, 14 iunie, preşedintele PSD Caraş-Severin nu a participat, sub pretextul că – aflăm din surse social-democrate, pentru că Ion Mocioalcă nu a transmis nimic public – avea programată o ieşire în străinătate (probabil Serbia), în calitate de parlamentar. Astfel că Mocioalcă a putut răsufla uşurat că avea motiv să lipsească de la şedinţa CEx în care se profila mazilirea premierului Sorin Grindeanu, la indicaţiile lui Liviu Dragnea.

Dar odată revenit în ţară, Mocioalcă a avut surpriza să constate că tocmai fusese convocată o nouă şedinţă CEx, pentru joi, 15 iunie! Nu ne-a răspuns la apeluri nici nouă, nici colegilor de la ziarul Argument, cu toţii dorind să aflăm cum se poziţionează în disputa Dragnea-Grindeanu. Nici măcar în presa de casă nu declarase nimic! Aşa că a trebuit să o luăm pe ocolite, printre pesediştii din judeţ, ca să aflăm ce-i în capul liderului lor Mocioalcă! Din mai multe surse ni s-a confirmat joi că se află în Bucureşti şi, aproape sigur, că aşa e normal, participă la şedinţa CEx. Al cărui membru este prin natura funcţiei de şef de organizaţie judeţeană.

CITEŞTE ŞI: Preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, a aprobat excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD! De teamă faţă de conducătorul mult iubit?!

După unanimitatea anunţată apoi de Dragnea în luarea deciziei CEx de excludere a lui Grindeanu din PSD, concluzia părea logică: Mocioalcă a votat pentru excludere. O zi mai târziu însă de la apariţia articolului din expressdebanat.ro, în gazeta locală afiliată PSD este plasată o ştire în care este strecurată formularea: „Președintele PSD Caraș-Severin infirmă prezența la dezbătuta ședință CEX de ieri“, deci la şedinţa din 15 iunie. Am putea deduce de aici că Mocioalcă a „infirmat prezenţa“ printr-o declaraţie dată ziariştilor de-acolo, dar e greu de crezut aşa ceva. Orice ziarist din Caraş-Severin, şi-n păpuşoi să fi dat de Mocioalcă, l-ar fi întrebat despre disputa Dragnea-Grindeanu, ar fi smuls de la el o declaraţie! Măcar un „Mocioalcă nu vrea să comenteze, nu e în stare“! Deci e improbabil ca liderul PSD Caraş-Severin să fi „infirmat prezenţa“ vorbind cu un ziarist! Eventual i-a dat ordin acestuia să facă „ştirea“ după dictare, în nici un caz cum ar scri-o un jurnalist.

Figura cu ghipsul (care) nu ţine

Şi totuşi, o declaraţie explicită a lui Mocioalcă apare, coincidenţă, în aceeaşi zi de 16 iunie şi în acelaşi ziar: La mulţi ani îi transmitem astăzi unui om ales, unui prieten deosebit şi unui primar destoinic, Luca Mălăiescu de la Oţelu Roşu. Semnat: Preşedinte PSD Caraş-Severin, Deputat Ion Mocioalcă şi Organizaţia PSD Caraş-Severin.

Urarea semnată de Mocioalcă este, aşadar, singura ieşire publică în mass-media a liderului social-democraţilor cărăşeni, de când a început criza politică şi guvernamentală! Fapt ce ne demonstrează că Mocioalcă, totuşi, nu a fost nevoit să-şi pună în ghips limba pentru probleme de coloană. Coloana aia care rămâne verticală atunci când nu te cocoşezi în faţa şefului şi când nu te ascunzi de ziarişti!

Preşedintele Mocioalcă „aşteaptă să vadă!“

Express de Banat vă informa joi că 15 primari PSD din Caraş-Severin anunţă public că îl susţin „pe Sorin Grindeanu până la capăt, (…) că nu suntem pe vremea comunismului“. Anunţul a fost făcut prin intermediului ziarului nostru de Nicolae Beg, primarul comunei Marga, comuna în care PSD a obţinut 84% din voturi la ultimele alegeri!

Discuţia noastră cu primarul Beg a avut loc joi, 15 iunie, la ora 14.10, în condiţiile în care şedinţa CEx de joi fusese convocată pentru ora 14.00. Am atins atunci şi subiectul Mocioalcă, dar nu am publicat pasajul în cauză, încă speram ca deputatul să ne răspundă la telefon. Ori măcar să iasă cu o declaraţie publică, un comunicat de presă, ceva, acolo, orice, dar să ştim şi noi, să ştie şi zecile de mii de cărăşeni care au votat PSD, de partea cui este preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD, a lui Dragnea sau a lui Grindeanu!

Discuţia dintre Express de Banat şi primarul Nicolae Beg, despre preşedintele Ion Mocioalcă, este sugestivă pentru a vedea modul cum ştie să facă acesta politică.

Primarul Nicolae Beg: „Am vorbit prin mesaj (SMS, n.r.?) cu președintele și am spus că dau la presă (informaţia privind susţinerea lui Grindeanu de către 15 primari PSD din Caraş-Severin, n.r.). A spus să fac ce vreau eu. Exact așa a zis: «Tu ești unul pe care nu-l pot opri dacă vrei tu»“.

Express de Banat: „Şi dl Mocioalcă de ce nu ne declară, nouă, presei, nimic?“

Primarul Nicolae Beg: „Eu v-am spus care e ideea: așteaptă să vadă!… Chiar nu mi-a zis nimic despre asta. A zis că au întâlnirea CEx și că ne auzim mai târziu“.

Express de Banat: „Deci participă și dumnealui astăzi?“

Primarul Nicolae Beg: „Păi da, i-a chemat (Dragnea, n.r.) pe toți. I-a chemat pe toți. Și el (Mocioalcă, n.r.) să știți că e punctual!“

„Tu eşti unul pe care nu-l pot opri“. Ce se poate înţelege din asta? Că pe alţii Mocioalcă i-a oprit? I-a oprit să anunţe public că îl susţin pe Sorin Grindeanu, şi nu pe Liviu Dragnea? Sau i-a oprit în a-l susţine pe Grindeanu? Indiferent care ar fi răspunsul, ideea e că „i-a oprit“. Chiar dacă pe primarul comunei 84% pesediste nu l-a putut opri, nici dac-ar fi vrut.