Decizie CJSU: Masca de protecție, obligatorie în preajma școlilor din Timiș

copii masti

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis că este obligatorie purtarea măştii de protecţie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu 20 septembrie. Decizia vine după ce rata de infectare la nivelul județului este în creștere de la o zi la alta. Sunt 12 localități în scenariul roșu, iar în ultimele 24 de ore au fost confirmate cu Covid-19 un număr de 316 persoane. 

Astfel, în scenariul roșu – cu o rată de infectare peste 3 la mia de locuitori – sunt comunele: Bara, Bucovăț, Dumbrava, Cenei, Denta, Mașloc, Moravița, Giulvăz, Șag, Giroc, Dumbrăvița și Sânandrei.

Alte 16 localități sunt în scenariul galben, cu o rată cuprinsă între 2 și 3 la mia de locuitori: Becicherecu Mic, Ghiroda, Buziaș, Ghilad, Moșnița Nouă, Giarmata, Sacoșu Turcesc, Timișoara (2,58), Secaș, Ghizela, Topolovățu Mare, Jimbolia, Parța, Giera, Dudeștii Noi și Săcălaz. Incidența în Timiș este 2,08.

„Din fericire, nu avem nicio localitate peste 6 la mie incidență, deoarece asta ar duce la modificări importante în circulație, precum și în ceea ce privește scenariul de desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ. Pe lângă obligativitatea purtării măștii în spațiile închise sau în spațiile comerciale, spații pentru transportul în comun, târguri, bâlciuri, piețe, talciocuri etc., am luat hotărârea de a se purta, începând de luni, masca și pe o distanță de 50 de metri de școli. Acolo sunt părinții care mai ales îi așteaptă un timp destul de îndelungat pe copii, în fața școlii. Am considerat că este un spațiu aglomerat așa cum prevede articolul 1 din Anexa nr. 2 a Hotărârii 932 din 9 septembrie 2021. Prevede că această hotărâre poate fi luată de CJSU.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiș cu atribuții de prefect.

Cum în nicio localitate din județ rata nu a depășit 6 la mia de locuitori, săptămâna viitoare cursurile se vor face cu prezență fizică în toate școlile din Timiș. Dar:

„Asta nu înseamnă că nu au fost și cazuri de elevi sau profesori declarați bolnavi de Covid și care au intrat în carantină, iar acele cursuri ale claselor se suspendă sau se țin online.”, a explicat Ovidiu Drăgănescu.

Potrivit DSP Timiș, în ultimele 24 de ore au fost confirmați cu Covid-19 un număr de 53 de copii; niciunul nu este internat în spital. Inspectoratul Școlar anunță, la rându-i, că 38 de dascăli au fost depistați cu noul coronavirus, de luni până vineri, iar 18 clase de elevi și grupe de preșcolari au activitatea suspendată din cauza îmbolnăvirilor.

„Cred că activitățile dinainte de începerea școlii au dus la valul acesta de infectări în rândul cadrelor didactice și a elevilor. În urma discuțiilor cu cei de la DSP, în majoritatea cazurilor au fost confirmați în familie. Majoritatea sunt, din păcate, din Timișoara.”, a declarat Cosmin Hogea, inspectorul școlar adjunct de Timiș.

De joi până vineri, în Timiș au fost depistați cu Covid-19 316 persoane, dintre care 196 în Timișoara. S-au făcut 2.448 de teste, dintre care 969 rapide. În spitale sunt internați 267 de bolnavi, 34 la ATI. În ultimele 24 de ore sunt raportate în județ 7 decese asociate Covid.