Decada Culturii Germane, punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi

Întâlniri muzicale, sărbătoarea Heimatului germanilor din Banatul Montan, aniversări, lansări de carte și expoziții, tradiționalele sărbători de Kirchweih – toate sunt cuprinse în 10 zile ale unui proiect cultural care ajunge anul acesta la cea de-a 24-a ediție.

Decada Culturii Germane în Banatul Montan începe vineri, 3 octombrie, de Ziua Unității Germane. La Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, la ora 12.30 este programat să fie adresat participanților la eveniment un cuvânt de salut rostit de viceconsulul Germaniei la Timișoara, Siegfried Geilhausen. Va urma apoi prezentarea cărții „În căutarea sașilor pierduți în Moldova”, semnată de prof. Elena Oboroceanu din Piatra Neamț. După-amiaza, la Sacu se dă startul sărbătorii Heimatului germanilor din Banatul Montan, ediția a 21-a, la ora 16.30 fiind programată la Biserica Romano-Catolică „Nașterea Maicii Domnului” Sfânta Liturghie de mulțumire a germanilor din Banatul Montan, urmată la 17.30 de programul cultural festiv.

Decada Culturii Germane în Banatul Montan, ediția 2014, se dorește a fi, ca și în anii precedenți, o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi în viitor”, a spus președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla, în invitația adresată participanților la acest „cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu”.

În programul de evenimente din Decada Culturii Germane mai sunt cuprinse sâmbătă, 4 octombrie: la Reșița – cea de-a 12-a întâlnire a formațiilor muzicale și a corurilor germane în Banatul Montan, la Anina – cea de-a 10-a ediție a Festivalului Fanfarelor la Steierdorf. Luni, 6 octombrie, se aniversează 15 ani de formație de teatru școlar în limba germană „Rolf Bossert” la Reșița, dar și 10 ani de la inaugurarea Centrului German de Tineret, Documentare și Cultură / Biblioteca Germană „Alexander Tietz”. Oferta culturală este însă mult mai bogată și include manifestări care au loc la Anina, Bocșa, Caransebeș, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oțelu Roșu, Reșița, Sasca Montană și Văliug, toate reunind un public cald „într-o cunună a prieteniei, stimei și înțelegerii reciproce”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/