Eveniment de comemorare a etnicilor germani din Banatul Montan deportați în URSS

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță va organiza luni, 25 ianuarie, de la ora 12.00, o manifestare menită să marcheze 76 de ani de la deportarea germanilor în fosta Uniune Sovietică.

Expoziția care se va desfășura în sala de conferințe a muzeului caransebeșean va prezenta documente inedite despre tragedia cetățenilor de etnie germană care au suferit de pe urma acțiunii deportării în lagărele rusești. Evenimentul este organizat împreună cu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale și Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin și cu sprijinul Consiliului Județean.

Manifestarea este denumită generic „76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS” și cuprinde peste 50 de reproduceri ale documentelor care atestă tragedia locuitorilor germani din Banatul de Munte și din România din momentele deportării (ianuarie 1945).

leader board 728 x 90 px

Precizăm că în fiecare an, în luna ianuarie, Forumul Democratic al Germanilor din România, filiala Caraș-Severin, organizează evenimente de comemorare a etnicilor germani deportaţi de pe teritoriul României în lagărele de muncă din fosta Uniune Sovietică. Potrivit preşedintelui Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Ţigla, cei mai mulţi etnici germani din Banatul Montan au fost deportaţi până în Munţii Ural.