De la o simplă amendă, la popriri pe salariu și sechestru pe bunuri!

Lipsa unui sistem corelat de informaţii şi date a făcut ca multă vreme colectarea veniturilor provenite din amenzi şi taxe neplătite să se facă sporadic sau chiar să nu aibă loc, cu toate că există un cadru legal pentru procedura de recuperare, mai exact chiar Codul de Procedură Fiscală aprobat prin Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată. Aproape fiecare dintre noi cunoaştem personal sau am auzit despre persoane care au primit amenzi de circulaţie în urmă cu mulţi ani şi care se laudă că nu au păţit nimic. Lucrurile nu mai stau chiar aşa, de la un timp încoace.

Neplata cu rea-credinţă sau amânarea plăţii unei amenzi de circulaţie ori a altor taxe în contul administraţiilor publice locale, indiferent de valoarea acestora, poate avea consecinţe nefavorabile pentru cei în cauză.

Conform unor informații furnizate de Serviciul de Impozite și Taxe al Primăriei Caransebeș, la ora actuală se înregistrează 4.318.000 de lei, sumă datorată statului din amenzile încasate de conducătorii auto, de participanții la trafic, pentru parcări sau pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Aceeași situație este întâlnită și la Oțelu Roșu. Păstrând proporția, Serviciul de Impozite și Taxe are de primit de la cei care ar trebui să-și achite amenzile suma de 1.300.000 de lei.

Autorităţile publice locale au la îndemână mijloacele prin care pot recupera sumele din amenzi (de circulaţie sau mijloacele de transport în comun) sau taxele locale restante. Iar în ultima vreme a început să se audă de cazuri tot mai dese de la popriri pe conturi bancare, salarii, până la sechestrul pe maşină sau pe imobile și alte bunuri înregistrate în Cartea Funciară.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Conform legii, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile înregistrate, iar sechestru nu se poate pune pe bunurile necesare vieţii şi muncii. În concluzie, numai fără conturi bancare, fără serviciu cu contract de muncă legal înregistrat şi fără proprietăţi pe numele tău poţi evita executarea silită. Cu toate acestea, autorităţile locale pot întocmi pe numele tău un dosar de insolvabilitate care va ajunge într-un final la instanţă, care, la rândul ei, va dispune, în urma unei hotărâri, înlocuirea sancţiunii contravenţionale în prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

La Caransebeș, din cele peste 4 milioane de lei, s-au recuperat din amenzi 100.000 de lei. Și asta pentru că procedura birocratică este anevoioasă, ca volum de lucru și timp, însă până la urmă cetățeanul va înțelege că are obligația să se achite faţă de stat.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/