Exponenții excelenței bănățene, onorați în splendida Operă Națională din Timișoara [FOTO]

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Gala Excelenței Bănățene, eveniment ajuns la cea de-a cincea ediție, a adus în scenă, sâmbătă seară, o pleiadă de oameni excepționali! Zece adevărate modele ale societății noastre care excelează în diferite domenii de activitate au primit recunoștință și apreciere pentru ceea ce au oferit Banatului și nu numai! 

Opera Națională din Timișoara a fost gazda unui eveniment de excepție, în care s-au acordat distincții pe modelul premiilor Nobel pentru tot ce are Banatul mai valoros. Zece oameni de marcă ai societății timișene au fost remarcați și premiați pentru efortul, dăruirea și rezultatele obținute în diversele domenii în care activează, în timp ce alți oameni valoroși au pus în scenă un program artistic de înaltă ținută, au jurizat sau au susținut financiar evenimentul. 50 de experți autorizați au evaluat realizările nominalizaților și, în final, au acordat zece premii de excelență, în valoare de 10.000 de lei fiecare.

 

Cu un obiectiv principal ce vizează dezvoltarea și susținerea unei culturi a excelenței și promovarea valorilor Timișoarei și Banatului, evenimentul de gală a debutat cu mesajul dr.conf.univ. Radu Bălănescu, marele Maestru al Marii Loji Naționale din România, mesaj căruia i-a dat citire asistentul zonal al acestuia, Darius Jumanca. „Gala Excelenței Bănățene este un eveniment devenit deja tradiție. Marea Lojă și Academia Națională Română au oferit înalte auspicii acestei sărbători. Masoneria Română dedică un capitol important, inedit societății. Noi considerăm că educația și sănătatea sunt două domenii ce trebuie să fie potențate în România, iar prin forța și priceperea noastră, încercăm să sprijinim proiecte educaționale care pot face diferența în societate. Academia Română și Marea Lojă recompensează oamenii de știință și cercetătorii români prin acordarea premiilor anuale, eveniment ce a fost preluat și la scară locală de Consiliul pentru Excelența Timișoarei. Deschiderea masoneriei spre societate este un deziderat asumat, proiectele noastre sunt unele de amploare. Noi considerăm că tinerii români reprezintă viitorul nostru, motiv pentru care Marea Lojă Națională a organizat o serie de conferințe educaționale dedicate studenților, pentru a le transmite acestora posibile parcursuri de carieră în România. Mă bucur că la acest ceas aniversar evenimentul se desfășoară în frumoasa sală a Operei Naționale din Timișoara”, a transmis Radu Bălănescu, marele Maestru al Marii Loji Naționale.

Înmânarea distincțiilor Galei Excelenței Bănățene pentru știință, artă și cultură, dar și pentru educație și sport ale acestui an a început cu Premiul „Traian Lalescu” pentru „Matematică, Informatică și Științele Naturii”, acordat profesorului univ. dr. Petru Urdea, care a introdus mijloace moderne și metode interdisciplinare în studiul geomorfologiei pericglaciare și glaciare, a geomorfologiei montane și care a participat la expediții în cele mai exotice zone ale globului. Prof. univ. dr. Coleta de Sabata, o adevărată doamnă a Banatului, a fost recompensată pentru viața excepțională dedicată Politehnicii din Timișoara cu Premiul „Traian Vuia” pentru „Științe Inginerești”.


Premiul „Petru Drăgan” pentru „Științe Biologice și Biomedicale” a ajuns în posesia conf.univ.dr. Alina Popescu, președintele Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie, care are preocupări în multiple arii de cercetare clinică. Premiul „Gheorghe Ionescu Șișești” pentru „Științe Agronomice și Medicină Veterinară” i-a fost acordat anul acesta profesorului univ.dr. Ioan Peț, autor a peste 200 de lucrări științifice și a două brevete de invenție, ca recunoștință pentru aportul creativ, științific și inovativ la formarea de specialiști în agricultură.


Cu premiul „Cornel Olariu” pentru „Științe Sociale, Economie și Antreprenoriat” a fost distins prof.univ.dr. Dumitru Horia Cristea, cel care a lăsat capitala pentru a pune umărul la fondarea Facultății de Științe Economice a Timișoarei, astăzi o facultate de top a României. Premiul „Eugen Todoran” pentru „Științe Umaniste și Arte” le-a fost înmânat conf. univ. dr. Dana Perceac și conf. univ. dr. Cristina Chevereșan. Cea dintâi e autoare a numeroase volume de critică literară și eseu, în timp ce colega sa din cadrul Universității de Vest s-a remarcat în cercetare și critică litareară, dar și datorită celor șapte cărți ce-i poartă semnătura.

Premiul „Solidaritatea” pentru „Responsabilitate Socială” a fost ridicat de către Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, ca urmare a activităților caritabile ale Fundației „Filantropia Timișoara” a Mitropoliei Banatului. Simona Amânar – Tabără a fost laureata Premiului „Iolanda Balaș Soter” pentru „Performanțe Deosebite în Sport”, fosta mare gismnastă fiind singurul sportiv român care i se alătură Nadiei Comăneci în World Sports Awards. Premiul „Coriolan Brediceanu” pentru „Performanțe Deosebite în Educație” a ajuns anul acesta la Voicu Dumitraș, olimpic cu rezultate deosebite, dar cunoscut mai ales datorită rolului principal pe care l-a interpretat în serialul HBO „Hackerville”. Al zecelea premiu al serii i-a fost înmânat de doctorul Adrian Bădescu Adei Lupu Hausvater. Este vorba de Premiul „Eftimie Murgu” pentru „Promovarea Imaginii Timișoarei și a Banatului”, venit ca o apreciere pentru faptul că a repus Timișoara pe harta teatrelor de top din România, dar și pentru succesele de pe scenele internaționale ale teatrului timișorean.

Distincții de onoare Carta Honorem și Carta Recognita au fost oferite companiilor de renume printre care se numără: Medici`s, Fartud Srl, Asociația Femeilor Antreprenor din Romania, Marea Lojă Națională din România, Nagarro Software Srl, Sipa Engineering Srl, Autoglobus 2000 Srl,  Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale SA sau  Camera Di Commercio Italiana Per La Romania.

Evenimentul, ajuns la cea de-a V-a ediție, a fost organizat și susținut de către Consiliul pentru Excelența Timișoarei (reunind Academia Română, filiala Timișoara și cele patru universități de prestigiu din oraș: Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Medicina și Farmacie Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului), în parteneriat cu M.L.N.R (Marea Lojă Națională din România) prin Asociația Timisiensis.

Muzeul TM

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/