Curtea de Conturi, control la ISPA

Cel mai consistent program european din Caraș-Severin, în valoare de 62 de milioane de euro, a ajuns pe rolul instanțelor de judecată, în urma unui control făcut de Curtea de Conturi.

Așa cum era și firesc, un program investițional de o asemenea amploare a atras și controale din partea autorităților statului. Potrivit raportului prezentat public de Curtea de Conturi în urma verificărilor făcute, Aquacaraș ar urma să facă o serie de corecții financiare în valoare de aproape 130.000 de euro.

Practic, nemulțumirea inspectorilor este legată de faptul că ar fi găsit o serie de cheltuieli neeligibile identificate în cadrul contractelor de lucrări efectuate. Pe listă se regăsesc utilaje cumpărate fără să fie trecute pe lista inițială de achiziții prevăzute în proiect, plata dublă a unor lucrări de reproiectare și reparații sau reabilitarea unor deversoare pentru care nu ar fi fost prezentate probe de audit adecvate.

Raportul, contestat în instanță
Directorul SC Aquacaraș SA, Anatolie Liber, a declarat pentru Express de Banat faptul că documentația întocmită pentru un proiect de o asemenea valoare este foarte stufoasă, însă tot ceea ce s-a realizat este perfect legal și nu poate fi vorba despre vreo cheltuială făcută anapoda. De altfel, instituția pe care o conduce a contestat rezultatul controlului.

,,Concluziile au fost contestate în instanță. Procesul este pe rol în momentul de față, însă până în prezent Aquacaraș a avut câștig de cauză la Curtea de Apel Timișoara. Soluția a fost atacată cu recurs și urmează ca procesul, în etapa următoare, să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție. De fapt, acest control, pe care ei l-au făcut, a fost unul de rutină care se desfășoară pe parcursul derulării tuturor programelor investiționale”, a spus directorul societății.

În ce constă proiectul?
„Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apa potabilă, de canalizare şi de epurare a apelor uzate în judeţul Caraş-Severin, România”, proiect implementat prin Programul ISPA, este cel mai important care se derulează în momentul de față în județ. Acesta prevede construirea unor stații de epurare și tratare a apei potabile în toate orașele din Caraș-Severin. În plus, prin același program, se și reabilitează rețelele de alimentare cu apă.

CITEȘTE ȘI: ISPA aduce civilizația orașelor din Caraș-Severin!

În acest moment, derularea proiectului este în grafic. S-au realizat licitațiile pentru construirea stațiilor de epurare și tratare a apei din mai multe orașe, astfel că în primăvară, cel mai probabil, urmează să înceapă și lucrările de amenajare.

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/