Cum să te apuci de coşerit după ce ai fost păţit? Povestea tânărului hornar din Moldova Nouă

Odată cu venirea sezonului rece, încălzirea locuințelor aduce confortul fiecărei familii, dar, în același timp, constituie un real pericol. Chiar dacă statisticile arată că cele mai multe incendii au drept cauză coșurile de fum defecte sau necurățate, se pune problema dacă, în secolul XXI, mai există interes pentru meseria de coșar, salvatori ai situațiilor neprevăzute și neplăcute, dincolo de imaginea mititelului negricios de funingine și împovărat de colacul de sârmă cu pămătuful de curățat coșuri, aducător de noroc, potrivit superstiției românești.

Meseria de coșar, veche de când coșurile de fum, pare tot mai puțin interesantă în marile orașe, mai ales datorită încălzirii centrale cu gaze. Chiar și așa, această meserie rămâne brățară de aur și soluția salvatoare în zonele unde oamenii mai folosesc sobe/teracote ca surse de încălzire. Despre cum a ajuns Marius Vintilă, un tânăr din Moldova Nouă, să ia în serios ideea importanței unui hornar în orașul în care locuiește, ca, mai târziu, el însuși să devină inamicul numărul unu al gudronului adunat în coșurile de fum, acesta a povestit pentru expressdebanat.ro:

„Totul a plecat de la un eveniment neplăcut petrecut în urmă cu mai bine de patru ani, atunci când nu locuiam la casă, ci într-un apartament. Ei bine, din cauza coșului de fum necurățat, apartamentul era cât pe ce să fie mistuit de flăcări. La al doilea incendiu produs, din aceeași cauză, diferența dintre primul eveniment nefericit și al doilea fiind de trei săptămâni, pompierii au fost nevoiți să intervină cu furtunul de apă pe coș. Au inundat apartamentul și a fost nevoie să renovez totul de la zero, plus să refac izolația apartamentului pe bloc. Atunci am simțit pe pielea mea ce înseamnă să nu ai un coșar autorizat în zonă. În căutare de coșari, navigând pe internet, am aflat că, în județul Caraș-Severin, doar patru persoane practică această meserie în mod autorizat, mai exact în Bocșa și Reșița. În tot acest timp, auzeam vorbindu-se despre fel și fel de cazuri – intoxicații cu monoxid de carbon și locuințe devastate din cauza coșurilor de fum necurățate. Așa am hotărât, anul trecut, să mă înscriu la un curs de coșar profesionist, în Timisoara, la Colegiul «Henri Coandă». Dosarul este ușor de întocmit, toate datele regăsindu-se pe internet. A fost nevoie de câteva copii după certificatul de naștere, respectiv CI și o cerere care poate fi descărcată de pe internet. Eu am apelat la o firmă care a întocmit dosarul în doar 24 de ore, costurile în acest sens fiind acceptabile. Am depus dosarul la Camera de Comerț Caraş-Severin, iar totul a mers destul de repede, chiar și în vreme de pandemie”.

Meseria de coșar – de la soluție salvatoare la satisfacții pe plan financiar

Odată devenit hornar cu acte în regulă, Marius Vintilă nu a avut așteptări prea mari în privința solicitărilor față de serviciile oferite. Ăstazi însă, tânărul relatează că este chemat de locuitori din toată zona de Clisură:

„Am avut emoții la început. În oraș nu exista un coșar autorizat de 30 de ani. Sunt câteva persoane care practică meseria de coșar după ureche, însă acest lucru nu prezintă credibilitate. De multe ori, fac mai mult rău, folosind bilă de fier sau alte instrumente improvizate. Pot distruge coșul sau pot fisura coșul, fisuri prin care pot ieși gaze sau scântei, care pot provoca incendii. Oriunde merg sunt primit bine. Am lucrat la blocuri, pensiuni, pe sate, sunt singurul coșar autorizat în Clisura Dunării. Oamenii apelează la serviciile mele și mă bucur că îi pot ajuta, mai ales că am trecut prin situații neplăcute. Ca atare, ştiu cum este să nu ai un coșar în zonă. Cred că nu e săptămâna să nu fiu chemat la un coș care a fost incendiat din cauza gudronului adunat. În marea majoritate a cazurilor, coșul și generatorul de căldură nu sunt curățate la timp. Sigur, intră în discuție și coșurile vechi, neînlocuite cu altele noi. Am avut un client care nu curățase coșul de 15 ani. Avea pe coș format un dop de gudron de 4 metri. În astfel de cazuri, apar incidentele neplăcute: incendii, intoxicații cu fum și monoxid de carbon. Am dat și de coșuri foarte vechi, care, în mod normal, trebuie înlocuite cu altele noi. Intenția mea a fost să lucrez doar în Moldova Nouă, dar pentru că nu există coșar autorizat în toată Clisura, m-am deplasat unde a fost nevoie de mine. Nu este o meserie ușoară, dar știu cât este de necesară și mă bucur de alegerea făcută”.

Sursa foto principal: ziarmm.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/