Cum explică primarul Timișoarei faptul că s-a abținut de la votul pentru prelungirea carantinei, dar a aplaudat decizia lui Raed Arafat?

Primarul Timișoarei Dominic Fritz s-a abținut de la votul cu privire la prelungirea carantinei în Timișoara și localitățile Dumbrăvița și Giroc pentru că, spune el, nu a fost de acord cu scoaterea de sub restricții a altor două comune – Moșnița Nouă și Ghiroda. În același timp, el a apreciat ca fiind pozitivă decizia șefului DSU Raed Arafat de a impune continuarea carantinei cu încă 72 de ore. 

„Eu m-am abținut pentru că s-a propus scoaterea din zona carantinată a două localități fără niciun temei, fără niciun motiv, fără nicio explicație. Eu am spus că trebuie să continuăm carantina în toată zona metropolitană. Asta nu s-a propus, asta nu s-a supus la vot, de aia m-am abținut. Și cred că decizia acum a Guvernului României să continue carantinarea pentru toată zona metropolitană este una corectă. (…) Nu aș fi putut să explic la nimeni de ce vrem să ridicăm carantina pentru Moșnița, chiar dacă acolo rata de infectare este cea mai mare din toată zona metropolitană și decizia trebuie luată, din păcate, s-a blocat în CJSU și tocmai de aia cred că faptul că Guvernul României a spus că este o situație serioasă care are efecte și consecințe pentru toată țara cred că este o decizie legitimă.”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei susține că în acest moment autoritățile centrale discută o eventuală modificare a criteriilor care stau la baza avizului dat de DSP cu privire la carantinarea/necarantinarea unor localități.

„Momentan, tocmai din cauza absurdităților, a propunerii de ridicare a carantinei la o comună cu peste 11 de incidență, aceste criterii sunt discutate la nivel de Guvern. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a propus să se refacă aceste criterii pentru că dacă aceste criterii de carantinare sau de ridicare a carantinării ajung la decizii atât de absurde să propună continuarea carantinei pentru o comună cu o rată de incidență de 7 și ridicarea carantinei pentru o comună cu o rată de incidență de 11, atunci trebuie prelucrate, trebuie înnoite și asta se face acum și apoi vom vedea ce plan are Guvernul României pentru toată țara. Pentru că nu doar Timișoara este în această situație. Avem și Bucureștiul, și Brașovul, Constanța care se apropie de acest prag și cred că Guvernul trebuie să aibă o linie mult mai clară cum se iau aceste decizii de carantinare, pentru că așa cum s-a întâmplat la Timișoara, nu e în regulă și trebuie să avem o logică în aceste decizii.”, a explicat Dominic Fritz.

În opinia primarului Timișoarei, ar trebui modificată în lege prevederea potrivit căreia „CJSU votează strict ce propune DSP”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Eu cred că trebuie modificată partea unde zice că CJSU votează strict ce propune DSP și propunerile DSP se bazează pe un catalog de criterii care nu este logic și care nu este explicabil oamenilor. Eu nu aș fi putut să explic la nimeni de ce ridicăm carantina pentru Moșnița, dar o continuăm pentru Dumbrăvița. Aceste decizii trebuie luate nu după UAT-uri, ci după geografia funcțională. Timișoara este o singură zonă metropolitană, virusul nu se oprește la limita unui UAT și asta este o slăbiciune mare în felul în care se iau decizii momentan și asta trebuie schimbat.”,  a spus Dominic Fritz.

Există două variante pentru stoparea răspândirii noului virus, spune Dominic Fritz: prin vaccinare și prin restricționarea contactului între oameni.

CITEȘTE ȘI: Alin Nica: „Instituirea carantinei în Timișoara, o palmă peste obraz, un abuz fără precedent și o bătaie de joc la adresa noastră”. Ce îi transmite șefului DSU Raed Arafat? 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/