Cum este privită descentralizarea în zona de sud!

Un aspect foarte important al descentralizării este modul în care primarii resimt deciziile ce se vor lua la centru. Asta, pentru că la nivel de comunitate deciziile pe acest subiect se vor resimți cel mai puternic.

Incertitudinile privind modul de finanțare al viitoarelor regiuni ridică unele probleme la nivel local, mai ales că la capitolul „buget” lucrurile nu sunt chiar grozave. Orașele care au parte de rectificări pozitive sunt foarte puține, astfel că, în cazul în care localitățile vor contribui la finanțarea regiunilor, veștile nu sunt tocmai bune pentru administrațiile locale. În ciuda acestui fapt, ideea de fond, aceea de a aparține de județ sau de regiune, este bine primită de primari.

Portul, în administrare locală

„Am făcut o solicitare să preluăm portul. Din informațiile pe care le avem se pare că îl transferă către administrația locală, prin descentralizare. Acest lucru ne obligă la multe cheltuieli, dar ne va ajuta să ne și dezvoltăm”,  a spus edilul-șef al orașului Moldova Nouă, Matei Lupu. Tocmai pentru că încă nu se cunoaște modul de finanțare al instituțiilor ce vor trece în administrare locală, conducerea orașului se mobilizează și încearcă încă de pe acum să găsească finanțare în plus față de taxele care în momentul de față s-ar duce ipotetic spre bugetul local.

 „Vom încerca să găsim un proiect european să refacem portul, dar în primă fază e bine. Sunt câteva taxe care vor veni către Consiliul Local și, automat, cu ele poți să faci ceva, măcar să repari drumul de acces către port”, spune edilul-șef Matei Lupu.

Fără plaje publice
Alte obiective care ar mai ajunge în gospodărire locală odată cu descentralizarea ar fi plajele, dar orașul nu deține deocamdată astfel de locuri. „Am gândit un proiect de amenajare a unei plaje, dar am renunțat, pentru că totuși spațiul e micuț. Am stabilit niște priorități, cam ce am vrea noi să facem în proiectele viitoare”, a explicat primarul.

Comments

  1. Rokko Crnooko says:

    Rokko Crnooko
    Bai Lupule , mai lasa frectia piciorului de lemn si luativa ca primaria orasului MOLDOVA-NOUA , o firma buna de avocatura si dati-i in judecata in tara , ori la CEDO , Statul Roman pentru vreo 500,000,000,000.00 de MILIARDE de EURO pentru toata poluarea produsa in zona de mizeria aia de mina si iazurile de decantare . Asta ar trebuii sa-ti fie prioritatea ta fata de alegatori , pe care ii reprezinti si pentru inbunatatirea zonei . Nu ca TZGANIMEA Bucuresteana sa primeasca ciolanu, iar zonei noastre sa ne arunce frimiturile ce leo ramas pe masa . Destul timp acesti fucking tzgani borati , s-au bataut joc de zona .