Cum comentează liderii sindicali sentința lui Adrian Chebuțiu și Adrian Preda?

explo 1000x200

Decizia pe care au luat-o magistrații bucureșteni ar putea avea efecte în rândul locuitorilor din orașul de pe Bârzava. Asta, mai cu seamă că în grupul condus de directorii condamnați la 5 ani de închisoare lucrează aproximativ 800 de angajați.

Scandalul învârtelilor penale cu motoarele navale se apropie de final, după ce judecătorii au luat o decizie în ce le privește vinovăția. Părerile liderilor sindicali sunt împărțite, cel puțin în rândul acelora care au dorit să se pronunțe.

Până să se ajungă la acest moment însă, un lucru a fost cert mai tot timpul: Uzina Constructoare de Mașini Reșița pe care cei doi directori, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, au condus-o a fost în pragul închiderii până ca factorul politic să intervină și să încerce să o resusciteze. Deși foștii angajați îi arată cu degetul pentru reactivarea datoriilor istorice și pentru împroprietăririle cu bunuri din patrimoniul societății, partea proastă este că nu vor putea vreodată să fie trași la răspundere pentru aceste lucruri, pentru că deciziile pe această temă s-au luat legal, în cadrul Consiliului de Administrație al societății.

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV: Chebuţiu şi Preda au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie! Vezi aici pedepsele primite pentru tunul de 60 de milioane de euro!

Prin urmare, ingineriile contabile făcute în tandem au desprins tot ceea ce a fost productiv din societate, iar Chebuțiu-Preda au rămas cu mai multe imobile, dar și cu 800 de angajați în cadrul firmelor pe care le conduc.  Criza și-a spus cuvântul și acolo, însă Express de Banat va reveni cu un material pe această temă.

CITEŞTE ŞI: Cum i-a sfidat pe reșițeni directorul urmărit penal Adrian Chebuțiu

Ce spun sindicaliștii
Contactat imediat după aflarea sentinței, Jivomir Tovladiat, lider sindical în cadrul UCM Reșița, spune că pentru UCMR instanța oricum nu are de spus niciun cuvânt. „Pentru familiile lui Chebuțiu și Preda nu este un lucru bun faptul că au fost condamnați, pentru UCMR, ce sens mai mare?! Dacă așa a decis instanța, asta e! În ce îi privește pe angajații celor doi, și aceștia am înțeles că deja au de suferit din cauza contractelor cu Hidroelectrica”, a spus liderul sindical pentru www.expressdebanat.ro

CITEŞTE ŞI: Cum au activat datoriile istorice ale UCMR

Gheorghe Despa, un alt lider sindical din cadrul uzinei, nu a putut fi contactat și, oricum, în cazul în care ar fi răspuns, cu siguranță că nu și-ar fi dat cu părerea să nu supere pe cineva.

Opinii împărțite
Liderul sindical al BNS, Nicolae Drăgan, este de părere cei doi nu au nicio vină, chiar dacă justiția românească s-a pronunțat și are o cu totul altă poziție. Ei au picat nevinovați într-o luptă politică dusă la un alt nivel, pentru că asta e! Au vândut agregatele respective, dar ținta era cu totul altcineva. Oricum, banii din TVA-ul respectiv nu ar fi ajuns la UCMR și nici la Adrian Chebuțiu. Ei au vândut, dar nu îi văd demolatorii Țării Românești”, a spus Drăgan, președintele BNS, confederație la care nu mai sunt afiliate în prezent sindicatele din UCMR, ci doar cele din grupurile lui Chebuțiu și Preda.

CITEŞTE ŞI: Vândut de UCMR, cumpărat de familia Chebuţiu