Imagini uluitoare în prima zi a noului an școlar. Elevi cu măști de protecție parcurg trasee special semnalizate, acesta fiind modul în care unitățile de învățământ aplică normele și regulile în pandemie. În Timiș, aproximativ 90.000 de elevi și preșcolari revin de astăzi la cursuri, virtual sau fizic, în 600 de unități de învățământ care și-au adaptat predarea în funcție de dotări și de situația sanitară din zonă. Spre seară, în orașe din întreaga țară sunt anunțate proteste ale părinților cu privire la obligativitatea purtării măștilor de protecție.
Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara și-a întâmpinat micuții elevi în curtea școlii. Copiii poartă măști de protecție pe gură și nas și stau liniștiți pe scăunele. Un jandarm supraveghează ceremonia.
Pe site-ul instituției au fost postate informații cu privire la organizarea activității în primele zile de școală. Elevii trebuie să respecte traseele și circuitele indicate atunci când se îndreaptă spre sălile de clasă și sunt obligați să poarte măști de protecție pe toată perioada cursurilor.
La Colegiul Bănățean, elevii au fost întâmpinați la intrare de doi reprezentanți ai instituțiilor de forță.
Au fost programate intervale orare în care elevii claselor pregătitoare să se prezinte la școală, iar micuții au putut fi însoțiți de un singur părinte.
Cursuri exclusiv online în mai multe unități școlare din Timiș
La Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu” din Timișoara, elevii stau acasă pentru următoarele două săptămâni, după ce mai mulți dascăli au fost confirmați cu coronavirus. „Avem în școală trei cadre didactice infectate și cinci cadre didactice în izolare la domiciliu. Din acest motiv, DSP a recomandat desfășurarea cursurilor online pentru perioada 14.09-25.09.2020. Dragii noștri elevi! Gândul nostru – al învățătorilor și profesorilor voștri – este la voi! Abia așteptăm să vă întâlnim, să vedem cât ați crescut, să vă îmbrățișăm, să vă împărtășim, în sala de clasă, din tainele științelor, ale culturii și ale sufletului!”, a scris pe Facebook Camelia Circu, directorul adjunct al școlii.
Școala începe exclusiv online și la Centrul de Resurse și Asistență Educațională Speranța din Timișoara. Acolo nu s-au finalizat lucrările de reabilitare în clase. Preșcolarii din Ghiroda încep noul an școlar abia săptămâna viitoare, din cauză că primăria nu a reușit să recepționeze lucrările din grădiniță. Iar micuții din Dudeștii Noi rămân acasă încă două săptămâni, din aceleași motive.
Alte măsuri luate în pandemie
Pentru ca elevii să aibă suficient spațiu în contextul pandemiei, autoritățile locale din Timișoara au achiziționat 50 de clase modulare care au fost montate la mai multe școli din oraș. Acestea au toalete și holuri de acces.
La Pesac, copiii vor putea să facă ore în foișorul amenajat în curtea școlii. „Colectivul școlii noastre a muncit pentru ca orele să înceapă în condiții de siguranță și pentru a aștepta elevii și preșcolarii într-un spațiu igienizat, dezinfectat și un pic mai vesel. Va fi un an inedit și plin de provocări, dar împreună îl vom parcurge în siguranță și bună înțelegere”, au transmis dascălii școlii.
Potrivit deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în aproximativ 250 de școli și grădinițe din Timiș s-a adoptat scenariul galben, iar în alte 348 – scenariul verde. În Timișoara, 29 de școli și grădinițe încep anul școlar în scenariul verde, iar 95 – în scenariul galben. În mediul rural, 277 de școli și grădinițe se deschid în scenariul verde și 107 în cel galben.
La fiecare 7 zile, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va reevalua situația unităților de învățământ din județ.
În această seară, la ora 18.00, în mai multe orașe din țară sunt programate proteste ale părinților vizavi de faptul că elevii sunt obligați să poarte mască de protecție pe întreg parcursul orelor.