Mircea Mihăieș, premiat de de Uniunea Scriitorilor pentru „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”

Timișoreanul Mircea Mihăieș a obținut premiul special al juriului în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019 pentru volumul O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei.

Au fost trei propuneri în lista de scriitori nominalizați la secțiunea pentru premiul special în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019: Ștefan Bolea – Jung și filosofia umbrei, Tracus Arte; Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu – Dicționar de locuri literare bucureștene, Humanitas și Mircea Mihăieș – O noapte cu Molly Bloom, Polirom.

Juriul care a selectat cartea premiată a fost format din Mihai Zamfir – președinte, alături de Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu.

„O noapte cu Molly Bloom este povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole. Molly Bloom e şi «nevasta veselă» din Windsorul shakespearian, e şi Moll Flanders, şi Fanny Hill, şi sora mai mică şi mai puţin nevrotică, dar mai îndrăzneaţă a Annei Karenina şi a Emmei Bovary, şi Justine a lui Sade, şi Venus în blănuri, şi eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisă, şi o Simone de Beauvoir avant la lettre. Molly Bloom se află la răscrucea mentalităţilor, percepţiilor şi sensibilităţilor premoderne şi moderne. Atunci cînd nu le-a înfrînt, a ştiut să-şi facă din ele un aliat. Le-a cucerit ori şi le-a asumat, în toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatră. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe.”, declara Mircea Mihăieș despre O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei. 

Mircea Mihăieș este critic literar, eseist, publicist și profesor universitar al Universității de Vest Timișoara. Toate nominalizările acestei ediții a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România se găsesc AICI.