Cu 50% mai puține cazuri de HIV/SIDA, depistate în timpul pandemiei: „Asta înseamnă că transmit mai departe, iar boala avansează”

december world aids day awareness month, man holding red ribbon
untitled design set 970x90 px

Teama că se vor infecta cu noul coronavirus i-a cuprins și pe pacienții cu HIV/SIDA. Medicii au reușit să îi monitorizeze de la distanță pe cei aflați deja sub tratament medicamentos, însă numărul de noi cazuri a scăzut la jumătate.

Astfel, pe lângă faptul că infecția ar putea fi transmisă mai departe, boala avansează și organismul nu își mai revine indiferent de cât de repede este administrat tratamentul.

„Am observat că adresabilitatea potențialilor pacienți către Spitalul de Boli Infecțioase a scăzut. A scăzut mult din cauza faptului că fiind spital exclusiv Covid-19 le-a fost teamă să vină. Știm că imunitatea pacienților cu infecție HIV/SIDA e mai scăzută. Am văzut o scădere la jumătate a cazurilor noi depistate în anul 2020 față de alți ani. Asta înseamnă că undeva, acești pacienți transmit mai departe și în același timp boala lor avansează. Mai mult, aproape jumătate din acest procent sunt depistați în stadiul de boală SIDA. Indiferent de tratament și cât de repede aplici tratamentul, ei pleacă cu o scădere a speranței de viață. Ei au ajuns în acea pantă descendentă cu multe co-infecții și distrugeri la nivelul organismului care nu mai pot fi recuperate indiferent de tratament”, a spus Voichița Lăzureanu, medic la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și președintele Comisiei Regionale de Luptă Anti-SIDA.

Același lucru se întâmplă și dacă tratamentul este întrerupt.

„Nici până la acest moment tratamentul nu pătrunde în locurile în care virusul se cantonează – ganglionii, gonadele, creierul. Și în momentul în care se întrerupe tratamentul sau nu se ia cum trebuie, virusul se multiplică la acel nivel și produce distrucții celulare. Pornește din nou în circulația sanguină, iar boala progresează pe măsură ce virusul își face de cap”, a mai spus Voichița Lăzureanu.

publicitate ziar expresb 1000x100

Nu numai pacienții cu HIV/SIDA au fost victime colaterale ale pandemiei. Milioane de teste de screening în cancer nu au mai fost efectuate în Europa. 

„Din păcate, în această pandemie, nu mă refer numai la pacienții cu HIV/SIDA, pacienții cu diferite boli nu au mai putut să se adreseze spitalului. În ambulatoriu le-a fost teamă să vină și reticența lor a fost mare. În ceea ce privește patologia infecțioasă, fie nu au venit, fie am vorbit la telefon. Telemedicina nu are cum să înlocuiască consultul fizic și analizele pe care ei ar trebui să le facă. Ei au tot împins acest vizite, nu au venit deloc, iar acești bolnavi fie nu s-au prezentat deloc, fie i-am îndrumat spre altă unitate spitalicească, dar nu au beneficiat de experiența medicului de boli infecțioase pentru că noi am fost prima linie în COVID. Acești factori au condus la progresia bolii și la forme mai severe cu care s-au prezentat mai târziu”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.

În zona de vest sunt în jur de 1.000 de pacienți depistați cu HIV-SIDA, iar de centrul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara aparțin 400.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/