Bolnavii de cancer, printre victimele colaterale ale pandemiei! Milioane de teste de screening nu au mai fost efectuate în Europa

Peste un milion de cazuri de cancer ar putea fi nediagnosticate în Europa din cauza pandemiei de COVID-19. Screeningul regulat permite detectarea și tratarea timpurie a acestei boli, dar milioane de teste nu au mai fost efectuate.

Potrivit ultimelor date publicate de Organizația Europeană de Combatere a Cancerului, unu din cinci pacienți cu cancer din Europa nu primește în prezent terapia de care are nevoie. În acest sens, a fost lansată o campanie de conștientizare a luptei împotriva cancerului în contextul pandemiei de COVID-19.

„Personalul din prima linie a răspuns magnific la pandemie, dar nu mai poate lucra la aceeași intensitate mult timp. Trebuie să ne sprijinim forța de muncă și să construim reziliență astfel încât serviciile oncologice să poată continua să salveze vieți. 100 de milioane de teste de screening, de control, nu au fost efectuate în Europa în timpul pandemiei. Ceea ce duce la o întârziere a diagnosticelor de cancer din cauza COVID-19. Avem nevoie de inovații tehnologice pentru a sprijini forța de muncă în perioada post-pandemie. Specialiștii din domeniul sănătății se confruntă adesea cu depresia și epuizarea. Deși au grijă de noi toți, trebuie să fie și ei protejați.”, transmit reprezentanții Organizației Europene de Combatere a Cancerului.

leader board 728 x 90 px

Se discută despre o epidemie de cancer dacă nu se iau măsuri din timp și se cere reorganizarea serviciilor oncologice, astfel încât să poată fi diagnosticate cazurile indiferent de contextul epidemiologic. În campania „Time To Act” oamenii sunt sfătuiți să nu ignore anumite simptome care ar putea indica prezența acestei patologii. Printre acestea se numără: hematurie (sânge în urină), scădere neobișnuită în greutate, noduli la nivelul sânilor, dificultăți la înghițire.

Prezentarea datelor Organizației Europene de Combatere a Cancerului, dar și mai multe detalii despre campania „Time To Act” vor fi prezentate în peste 30 de limbi în cadrul unui eveniment virtual. Acesta va avea loc în 9 septembrie, de la ora 10.00 la ora 11.00.