Tot mai mulți pacienți obțin rezultate fals negative după ce se testează acasă. Cristian Oancea: „Dimensiunea reală a pandemiei este cu totul alta”

test,coronavirus
untitled design set 970x90 px

Tot mai multe persoane care prezintă simptome de COVID-19 preferă să folosească teste rapide antigen, în loc să își facă analizele în centre autorizate. Medicii atrag atenția că apar frecvent situații în care rezultatul testelor rapide este fals negativ.

Există mai multe explicații care stau la baza acestui fapt. Fie pacienții nu execută corect testele, fie nu sunt depozitate corespunzător și rezultatul este neconcludent.

„Testul rapid este eficient în momentul în care îl execuți corect. În momentul în care respecți timpii de execuție. În care raclezi corect. În momentul în care ai făcut o mică greșeală, nu l-ai ținut la o temperatură adecvată, nu te-ai recoltat corect, ai fost prea grăbit, în acel moment rezultate iese fals negativ. Am avut multe cazuri în care pacienții se testează acasă, rezultatul este negativ, au însă simptome, dar nu vor să vină la spital. Pentru acest tip de pacienți le spunem să facă și un test PCR pentru a fi concludent. Aceste teste rapide diferă de la firmă la firmă. Au fost bine ținute, nu au fost bine ținute? De asta îi rugăm să efectueze testul în farmacie sau la un medic de familie. În acest moment, testul PCR e relevant. În ultima săptămână am avut o serie de cazuri de test negativ acasă, test pozitiv PCR la spital. Dacă fenomenul va continua, trebuie să vedem cât de eficiente sunt aceste teste la noile tulpini.”, a explicat Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Pe de altă parte, există și situații în care testul este pozitiv, dar pacienții nu raportează acest lucru. Astfel, fie fac o formă ușoară de boală, fie situația se agravează și ajung în cele din urmă în spital.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Atât eu, cât colegii mei, în timpul pandemiei, dar și acum avem mulți pacienți pozitivi care stau acasă și nu se declară. Rezultatele pe care le avem la nivel național sunt orientative. Dimensiunea reală a pandemiei în România este cu totul alta.”, a mai spus Cristian Oancea.

Specialiștii le recomandă oamenilor să raporteze prezența infecției la medicul de familie pentru a putea fi monitorizați, chiar dacă prezintă simptomatologie ușoară.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/