Criză de spații în școlile din Moșnița Nouă. Autoritățile locale caută soluții pentru elevii care încep în toamnă clasa pregătitoare

scoala mosnita noua

Până la ridicarea unei noi școli pe raza comunei Moșnița Nouă, autoritățile locale caută soluții ca să îi poată primi, din toamnă, pe toți copiii înscriși în clasa pregătitoare. Se ia în calcul folosirea unor spații neutilizate în ultimii ani la care copiii să aibă acces cu microbuze școlare puse la dispoziție de primărie sau decalarea orarului, inclusiv cu ore de după-amiază. 

Sunt 110 elevi pe care părinții i-au înscris din toamnă la clasa pregătitoare, la școala din Moșnița Nouă. Sunt mai mulți decât cei de anul trecut, în plus, sunt în continuare în vigoare obligațiile cu privire la păstrarea regulilor de distanțare, așa că numărul elevilor grupați într-o sală de clasă va fi mai mic.

Autoritățile locale din Moșnița Nouă au în plan ridicarea unei noi școli. Dar demararea lucrărilor nu va fi posibilă în acest an. „Am făcut demersuri la Compania Națională de Investiții, însă momentan suntem în lista sinteză și se fac verificările pentru eligibilitate. Luăm în calcul și PNRR, noi din ce am studiat ne-am dat seama că și în aceste noi finanțări ne-am putea încadra. A treia variantă – am discutat în consiliul local vizavi de un credit pe care să îl luăm pentru construirea acestei școli. Ne trebuie această școală, ducem lipsă de clase. Ne batem capul și din această toamnă cum o să facem să acoperim toate nevoile vizavi de educație și vom trage tare, indiferent dacă va trebui să începem cu un credit, vom face acest lucru și poate pe măsură ce trece vremea vom reuși să devenim eligibili la vreo finanțare. Sigur nu vom demara lucrările anul acesta, dar am traversa pașii de documentație, care nu vor fi foarte simpli. Contractarea unui credit – e nevoie de multă documentație, multe hotărâri, multe avize.”, a declarat primarul comunei Moșnița Nouă, Florin Bucur.

În comună există mai multe corpuri în care elevii studiază: două în Moșnița Nouă, un corp de clădire vechi și un altul nou în Moșnița Veche, alte două în Urseni, iar la Albina – unu care nu a fost folosit în ultimii ani, dar care ar putea fi pregătit pentru toamnă.

„Numai la clasa pregătitoare avem de acoperit 110 locuri. În momentul de față avem în jur de 700 de elevi în școlile noastre. Luăm în calcul să folosim și corpul de clădire de la Albina, o perioadă nu am avut clase acolo, dar e posibil să facem transport școlar din centrul comunei chiar și înspre Albina. Avem în vedere achiziționarea unui nou microbuz, vom avea 4 microbuze de transport școlar, care, la nevoie, vor merge chiar și în noile locații. Sperăm că vom face față. Posibil orarul să fie și de după-amiază. Cântărim toate posibilitățile și vedem exact ce măsuri vom lua în perioada următoare. Ține foarte mult și de perioada pandemică. Dacă măsurile s-ar mai relaxa, am avea loc în școli. Momentan avem bănci cu module de o persoană și asta ne-a restricționat puțin vizavi de câți copii să băgăm în clase. Din această cauză suferim cel mai mult.”, a mai explicat Bucur.

Moșnița Nouă nu este singura localitate în care sunt probleme cu spațiile de învățământ. În județ sunt peste 25 de școli care au primit mai multe cereri decât au locuri disponibile, spun inspectorii școlari. În total, planul de școlarizare prevede peste 6.000 de locuri pentru copiii care încep, în toamnă, primul lor an școlar.

CITEȘTE ȘI: Școlile din Timișoara, nevoite să absoarbă și copiii din localitățile periurbane. Care este motivul?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/