Cresc tarifele pentru colectarea gunoiului. Câți bani vor scoate cetățenii din buzunare?

Timișorenii și locuitorii din comunele apropiate vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru ridicarea gunoiului! Consilierii locali au aprobat proiectul privind modificarea tarifelor de salubrizare pentru activitățile de colectare și transport a deșeurilor municipale de către Retim, cu referire la Zona 1 a județului Timiș.

Măsura a fost luată ca urmare a faptului că societatea Colterm a preluat în administrație stația de sortare a deșeurilor și a mărit prețurile. Astfel, operatorul de salubrizare era nevoit să plătească mai mult, în caz contrar, Colterm trebuia să închidă stația.

„Stația de sortare se închide. Colterm n-a mai facturat către Retim servicii de 3 luni. Dacă stația se închide, gunoaiele rămân în afara stației de sortare”, a spus Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

CITEȘTE ȘI: Gunoi mai scump, pubele mai mici, străzi mai mizerabile!

Decizia privind creșterea tarifelor pentru colectarea și transportul gunoiului în Zona 1 a fost luată la sfârșitul lunii iunie, în Consiliul Director al a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Deșeuri Timiș.

„Fără aceste modificări, se intră în mari dificultăți în relația dintre Colterm și Retim. Se cumulează lucrări făcute și nefacturate, evident, neîncasate. Trebuie sa înțelegem că sunt reguli foarte dure în ceea ce privește sortarea deșeurilor. Dacă nu funcționează stația de sortare, va fi un dezastru. Eu nu sunt de acord cu noul sistem, cred că altfel se puteau rezolva lucrurile, dar el e instituit dincolo de voința noastră și atunci trebuie să-l facem să funcționeze cât mai bine”, a precizat Nicolae Robu.

În Zona 1 de colectare, tarifele aplicate vor ajunge, după cum urmează, de la 8,33 la 10,78 lei/persoană (populație urban), de la 2,84 la 3,67 lei/persoană (populație rural) și de la 277,35 la 305,79 lei/tonă (operatori economici și instituțiile publice). Această zonă îi vizează pe cetățenii din: Timișoara, Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata-Vii, Giarmata, Cerneteaz, Giroc, Chișoda, Moșnița Nouă, Albina, Moșnița Veche, Rudicica, Urseni, Orțișoara, Calacea, Cornești, Seceani, Remetea Mare, lanova, Șag, Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German, Utvin, Becicherecu Mic, Biled, Bucovaț, Bazoșu Nou, Cărpiniș și lecea Mică.

Tarifele vor intra în vigoare doar dacă vor fi aprobate în AGA ADID Timiș – Zona 1, iar mai apoi prin încheierea unui act adițional între ADID TIMIȘ și Retim.