Gunoi mai scump, pubele mai mici, străzi mai mizerabile!

De când s-a modificat legislația privind gestionarea deșeurilor, Timișoara are probleme. După ce aproape jumătate de an, capitala Banatului nu a avut operator de salubritate pentru curățenia stradală și ridicarea deșeurilor din coșurile de pe străzi, acum o altă problemă este creșterea tarifelor operatorului care ridică gunoiul menajer, Retim, ca urmare a costurilor înregistrate cu stația de sortare.

Operatorul care golește tomberoanele nu mai are contract direct cu Primăria, ci cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, ca urmare a modificărilor legislative. Din ADID Timiș face parte și municipalitatea, care, de asemenea, este și membru în Adunarea Generală a Acționarilor companiei Retim Ecologic Service. În curând, Retim va modifica plata tarifelor pentru ridicarea deșeurilor, care nu se va mai raporta la numărul de persoane dintr-un apartament sau casă, ci la dimensiunile pubelei proprietarilor sau asociațiilor de proprietari. Schimbarea naște destule controverse.

Pe acest fond, aleșii locali au avut de votat în ședința extraordinară de marți un proiect de hotărâre de Consiliu Local ce vizează modificarea tarifelor pentru zona 1, din care face parte și Timișoara, ca urmare a faptului că stația de sortare este acum gestionată de Colterm. Pentru a-și echilibra balanța, compania Retim a propus modificarea tarifelor după cum urmează: 10,78 lei lunar, per persoană, în cazul populației urbane, 3,67 lei per persoană, lunar, în cazul celor de la sate și 305,79 lei per tonă pentru operatori economici și instituții. Toate prețurile cu TVA inclus.

Atât PNL, cât și PSD se tem că oamenii vor arunca gunoiul pe domeniul public

Un reprezentant al companiei Retim a explicat în ședința de Consiliu Local că este vorba de o creștere ca urmare a costurilor percepute de Colterm de la începutul anului. Inevitabil, s-a adus în discuție modificarea privind plata la volum. Nicolae Robu și-a reiterat teama că cetățenii vor comanda pubele mici, pentru a face economie și vor arunca anumite deșeuri pe domeniul public și astfel se vor crea noi rampe clandestine. Liderul de grup al consilierilor PSD, Dan Idolu, a precizat că a fost în vacanță într-o țară europeană, unde din cauză că cetățenii procedau așa, s-a ajuns la măsura radicală de a înlătura toate coșurile din parcuri și de pe străzi.

Idolu a întrebat în plen cine mai reprezintă Primăria Municipiului Timișoara în AGA Retim, dar nimeni nu a putut oferi un răspuns clar. Nicolae Robu a evitat subiectul și a precizat că societatea e structurată în așa fel încât opinia reprezentantului Primăriei să nu poată cântări decizional. Dintre cei 22 de consilieri prezenți, doar 13 au votat noile tarife, ceea ce înseamnă că proiectul a căzut.