Cosmin Cionca, candidat PMP Timiș pentru Camera Deputaților: „Banatul merită respectul Bucureștiului!”

Tânăr antreprenor și cu experiență în domeniul agriculturii, Cosmin Cionca le cere timișenilor votul la alegerile din 6 decembrie, fiind înscris pe poziția a doua pentru Camera Deputaților pe lista Partidului Mișcarea Populară.

Cosmin Cionca are 32 de ani, este născut și crescut în Timișoara, căsătorit, absolvent al Facultății de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității de Vest, cu un master în management antreprenorial. Despre planurile politice de viitor și viziunea sa a vorbit într-un interviu acordat expressdebanat.ro.

Cine este Cosmin Cionca?

Sunt prietenul cel mai bun al iubitorilor de pepene verde, sunt omul care este solicitat în timpul verii pentru cea mai bună lubeniță și astăzi sunt candidat din partea Partidului Mișcarea Populară pentru Camera Deputaților la alegerile din luna decembrie.

Este prima conexiune pe care o aveți cu politica?

Aproximativ, da. Am mai încercat și pe cont propriu și cu partide foarte mici, dar este foarte greu pentru că arunci resursa timpului, care este cea mai importantă, într-o bătălie unde dacă nu strângi 5% e efectiv pierdere de vreme. Am candidat cu un partid foarte mic acum 4 ani și am avut un scor plăcut. Am luat 1% pe Timiș, ceea ce e un scor foarte mare pentru un partid foarte mic. Am candidat pentru consiliul județean din partea UCDR (Uniunea Creștin Democrată din România).

Ce valori vă leagă de Mișcarea Populară?

În primul rând mă leagă valorile creștin-democrate și dacă omenirea a ajuns până aici pe anumite valori, cred că asta este rețeta succesului pe termen mediu și lung. Și echipa cu care lucrez care este o echipă dedicată, de profesioniști, fiecare pe domeniul lui de activitate.

Ce inițiative legislative veți promova dacă veți ajunge în Camera Deputaților?

Eu sunt un producător de legume-fructe și iubesc foarte mult agricultura. Și cea mai mare satisfacție o am în momentul în care cei care cumpără se bucură de calitatea produsului finit, de exemplu de o varză de calitate, de un cartof bun. Aș vrea să mă lupt pentru mărirea subvenției pe hectarul de legumă, pentru că noi, fermierii, noi, țăranii, avem aceeași subvenție ca cei care cultivă cultură mare, grâu, porumb ș.a. Acesta cred că este un lucru foarte important, dar nu cel mai. Pentru că sunt trei lucruri care merg mână-n mână: avem nevoie de centre de colectare a legumelor ca să putem să negociem la nivel național cu lanțurile de supermarket, avem nevoie de o subvenție care să ne ajute să producem mai bine și avem nevoie de o organizare mai bună a piețelor pentru cei care doresc să rămână pe varianta standard. Eu produc legume pentru 9-10 județe din România și furnizez în peste 300 de magazine.

Se câștigă bani din agricultură?

Se fac bani, dar trebuie să muncești. Unii spun că nu merită. Merită să lucrezi 5 luni și 7 să te odihnești și să îți pregătești noile contracte pentru anul viitor. Dar da, se fac mulți bani. Avem o problemă cu forța de muncă. Eu aș încuraja primarii să renunțe un pic la social pentru că lucrăm cu foarte mulți oameni care sunt pe social, pe timpul verii, și ne-ar forța și pe noi producătorii să ne reorientăm spre oameni care ar fi dedicați 12 luni, dacă nu am avea forța de muncă care este foarte prost educată și, zic eu, foarte bine plătită. Un zilier ajunge să câștige undeva la 170-200 de lei pe zi.

Ca producător, cum vedeți decizia recentă a autorităților de a sista activitatea în piețele închise?

Oare de ce țăranii dau mai departe Covid în piețe și supermarketurile nu dau, tot la raionul de legume-fructe? Cred că se face discriminare din acest punct de vedere. Când ați fost ultima oară la un restaurant tradițional românesc la noi în țară? Când ați fost ultima oară la un supermarket unde era dedicat raionul pentru produsele românești? Când s-a pus accentul să încurajăm producătorii locali și să cumpărăm strict de la o afacere mică? Este foarte complicat în această perioadă să supraviețuiești pentru că noi, producătorii de legume, lucrăm 5 luni pe an – pentru că momentan nu avem consultanți foarte buni pe partea de fonduri europene să putem produce legume și în extra sezon – și o lună jumătate vindem. Tot capitalul pe care îl încasăm în 6-8 săptămâni trebuie să ne ajungă întreg anul pentru viața de zi cu zi și pentru investiții și pentru cheltuieli. Părerea mea personală e că trebuie să avem foarte mare grijă la acest virus, dar fiecare poate fi liber să facă ceea ce dorește, în limitele legii. Nu cred că trebuie să ne țină închiși în casă, nu cred că nu avem voie să mergem într-un supermarket dacă avem un nume francez sau un nume românesc – Piața Iosefin. Care e diferența dintre varza din Iosefin și varza din Mega Image? Nu este nicio diferență.

Ce ar fi în spatele acestei decizii?

Cred că se urmărește o anumită nișă de business-uri care să fie promovată mai mult și tot ceea ce se întâmplă la nivel global duce spre o nouă eră, o nouă platformă pe care nu știu să o denumesc la momentul 2020, dar am ceva în cap. Aș putea să vorbesc și despre drumuri, și despre păduri, dar dacă sunt bun pe agricultură, de ce să fac pe filosoful și să spun că sunt bun la toate când aș putea să mă axez pe o treabă pe care am experimentat-o de la cel mai jos prag, adică sapă, până la contracte cu supermarketuri care au lanțuri de magazine în întreaga Românie. Iubesc politica și administrația locală și am management antreprenorial. Dincolo de diplomă, am abilitatea nativă de a administra lucruri.

Care sunt valorile creștine în care credeți?

Valorile creștine pe care eu le apreciez sunt cele pe care le-am învățat de la părinții mei: valorile în Dumnezeu, valorile că toate lucrurile merg mână-n mână spre o anumită chestiune. Eu cred în valorile căsătoriei între un bărbat și o femeie pentru că asta am fost învățat de mic. Dincolo de asta, noi suntem o țară creștină și ne raportăm la Sfânta Scriptură. Și Sfânta Scriptură este o carte care ne-a învățat de-a lungul civilizației acest lucru. Mai cred că fiecare om trebuie să aibă educație cu privire la valori, cu privire la ceea ce este el și ceea ce îl definește ca bărbat sau femeie, dar, bineînțeles, la vârsta potrivită. Trebuie să ne iubim aproapele și cred că cel mai mare dar este dragostea. În momentul în care ai dragoste în tine vrei să spui adevărul. Și acesta este adevărul pe care eu vreau să îl spun astăzi, acum și toată viața mea.

Unde se situează românii cu acest adevăr și cu dragostea despre care vorbiți?

Noi ca popor suntem pe o nișă creștină. Unii suntem practicanți, unii nu sunt practicanți. 90% dintre români sunt declarați creștini. Dacă noi, cei 90%, am avea valorile dragostea și adevărul, cu siguranță ar fi o țară care ar prospera din toate punctele de vedere. Dar este un proverb românesc: fiecare pădure are uscăciunile ei, din nefericire.

Considerați că tinerețea este o virtute?

Eu am reușit la 32 de ani să duc un business la o scară destul de mare. Media de vârstă pe lista noastră de deputați și senatori este undeva la 37-42 de ani. Tinerii trebuie înaintați. Toată lumea, chiar și USR spune 300 de parlamentari, toată lumea vrea 300 de parlamentari în luna alegerilor. PMP este singurul partid care s-a bătut pentru treaba asta. Nu este foarte luat în calcul acum la 7%, dar cu siguranță la 15% va fi luat în calcul cu această idee. Și pe cei bătrâni îi respect și avem nevoie de înțelepciunea lor, dar poate pot fi în linia a doua ca să ne susțină pe noi care venim totuși cu un pic de corporate în Parlament.

V-ați gândit să plecați din țară?

Am crezut și eu în visul frumos numit Occident. Am lucrat un an de zile în Danemarca. Mi-am dat seama că dacă lucrez la fel de mult cât lucrez în Danemarca, dar pentru mine, voi fi mult mai câștigat, din punct de vedere al finanțelor și din punct de vedere al familiei, prieteni, cultură. Toată lumea crede că mergi în Occident ca să trăiești mai bine. Nu, acasă trăiești cel mai bine. Cultura și familia mi-au lipsit cel mai mult. Viața de zi cu zi a oamenilor. Noi suntem latini, suntem iubitori, legăm foarte ușor relații unii cu ceilalți. În schimb, nordicii sunt foarte reticenți la tot ce se întâmplă, la fiecare om, chiar după vreo trei săptămâni am zis să ies la un suc cu un coleg de la lucru și a spus stai să mă uit în agendă. O să pot să beau un suc peste 4 săptămâni cu tine.

Un mesaj pentru alegători: de ce să îl voteze pe Cosmin Cionca și de ce PMP?

De ce eu, Cosmin Cionca? Pentru că provin din privat. Am reușit să fac treabă în mediul privat și cu siguranță sunt capabil să fac și treabă în mediul administrativ, politic. Nu cred că oamenii care, în ultimii 40 de ani, au făcut doar politică și nu au neapărat o meserie sunt cei mai buni. Bineînțeles, ei au influența și pârghiile necesare ca să candideze, dar cred că dacă i-aș pune într-un business să dea 20 de salarii pe lună și să plătească 4 chirii ar fi într-o ușoară dificultate. Eu personal cred că dacă am demonstrat că în mediul privat am reușit, cred că reușesc să demonstrez și în mediul politic. De ce PMP? Pentru că este singurul partid cu valori creștine declarate. Toți sunt creștini, dar când trebuie să inițieze o lege sau un referendum nu îl susțin.

Ar trebui reluat demersul referendumului pentru familie?

Cred că ar trebui reluat bunul simț al fiecărui cetățean. Iubesc orice cetățean, orice om de pe stradă, dar nu tolerez anumite acțiuni pe care el le face. Nu am o problemă cu faptul că ai anumite iubiri, alte opinii, dar nu cred că trebuie proclamate din cea mai înaltă poziție a țării.

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/