Nemulţumirile privind sistemul sanitar cresc de la o zi la alta. Asta, nu doar în cadrul ambulatoriului, ci şi în afara acestuia. Aşa se face că unul dintre cititorii Express de Banat a transmis pe mailul redacției o fișă de salarizare din unitatea spitalicească, mirându-se de „fascinantele” diferenţe salariale.
În mesajul sosit pe adresa redacției, cetățeanul s-a arătat revoltat pe faptul că salariul unei infirmiere ar fi mai mare decât al unei asistente. Mai exact, acesta susţine că în cadrul instituției spitalicești diferențele salariale sunt foarte mari. Potrivit listei atașate mail-ului, printre altele, cititorul exemplifică faptul că o îngrijitoare câștigă cu 118 lei mai mult decât un asistent medical debutant. Exemplele bărbatului care susține că locuiește peste granițele țării, continuă în acest sens, însă conducerea Spitalului Județean de Urgență din Reșița a lămurit neclaritățile.
„În sistemul sanitar nu se poate să fie salarii unitare. Sunt categorii de salariaţi, în funcţie de vechime, de profesie, depinde. Nu se poate ca asistenţii să primească în permanenţă salarii mai mari decât medicii. Este posibil ca asistentul-şef să aibă salariu mai mare decât un medic specialist debutant, cel din anul I de facultate, doar pentru un de zile. Altfel este imposibil, pentru că grila de salarizare nu permite altă situaţie”, a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul spitalului reşiţean pentru Express de Banat.
Fişa de salarizare din cadrul ambulatoriului judeţean trimisă de către cititor pe mailul redacţiei poate fi văzută pe următorul link: http://www.spitaluljudeteanresita.ro/data_files/birou_de_presa/venituri_salariale_2012_iunie.pdf
Jumătate de normă, în condiţii deosebite
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa explică în ce condiţii, dar şi cu cât pot fi plătiţi în plus angajaţii unităţii. „Vreau să precizez că noi nu putem să plătim ore suplimentare nici la asistenţi, nici la infiermieri, nici la femei de serviciu sau alt tip de salariat. Putem doar să le oferim mai mult medicilor care desfăşoară activităţi prelungite sau în condiţii deosebite, adică îi putem plăti încă un sfert sau jumătate de normă. În rest, nu se dă niciun leu în plus faţă de grilă. În orice caz, majoritatea salariaţilor sunt la grila superioară, foarte puţini fiind poate cei care au scăpat şi nu se află la nivelul superior”, a adăugat dr. Dumitru Secăşan.
CITEŞTE ŞI: