Controverse pe Flight Festival. De ce se mută la Muzeul Satului?

stri cu flight festival Timisoara

Anunțul mutării Flight Fest de pe Aerodromul Cioca la Muzeului Satului din Timișoara a iscat mai multe discuții în spațiul public. În online, oamenii critică alegerea organizatorilor, iar persoane care ocupă funcții publice o speculează politic. 

Organizatorii Flight Festival au anunțat că ediția din 2024 a festivalului va avea loc între 21 și 23 iunie la Muzeul Satului Bănățean. Anul trecut, festivalul a fost organizat la Aerodromul Cioca.

„De ce s-a mutat Flight Festival la Muzeul Satului, în iunie, înainte de alegerile locale? E retorică întrebarea, știm de ce mutați”, a întrebat consilierul județean PSD Ioan Sorincău în plenul CJ Timiș de vineri. De menționat că primele ediții ale festivalului au avut loc în luna august, anul trecut – în iunie. Alegerile locale din acest an ar urma să aibă loc în septembrie. Am cerut un răspuns de la Alin Nica, președintele CJ Timiș.

„Ne bucură faptul că Muzeul Satului găzduiește evenimente pentru că una din intențiile noastre era să deschidem instituția către noi manifestări, către noi idei. În legătură cu Festivalul Flight, cadrul de la Muzeul Satului Bănățean va oferi o experiență intimă și personală participanților, va fi ceva nou, chiar dacă și spațiul de la Aerodromul Cioca era tot al consiliului județean, credem că Muzeul Satului va renaște și va căpăta noi valențe, așa cum am reușit din Muzeul Național de Artă Timișoara, cu expozițiile majore de artă pe care le-am găzduit în anul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.”, a răspuns președintele CJ Timiș.

„L-ați băgat la apă?”

Nemulțumiri par să aibă și festivalierii.

„L-ați băgat la apă? Păi din ditamai câmpul îl aduceți în pădurice printre pomi?”, „Haos o să fie… Intersecția aia de la Măcin cu Imbroane se blochează acum, în zile normale, de când s-a legat cu Constructorilor.”,  „(…) Trebuia să se gândească la impactul pentru cei care locuiesc în zonă.”, „Închiriam un câmp al vreunei comune și tot nu ne înghesuiam în muzeul satului. Cum face Codru, de exemplu.” – sunt câteva opinii exprimate pe pagina de Facebook a festivalului. „Și un downgrade? Fără supărare, festivalul era menit să fie o alternativă la Untold. Ăia se mută și la Dubai, pe când voi la muzeul satului… Ați obosit cumva?”, e un alt comentariu.

Alții s-au arătat mai înțelegători: „Asta nu e propagandă electorală, dar nu au unde să îl facă. Zi tu un loc. Timișoara nu oferă oportunități pentru festivaluri”  sau „Era și cazul, ne-am săturat să dansăm în noroi.”

Ce spune Ovidiu Megan?

L-am contactat pentru un punct de vedere și pe Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara 2023, unul dintre principalii organizatori ai Flight Festival. Megan a explicat, simplu, că festivalul se mută de la Cioca din cauză că acolo au loc mai multe lucrări de refacere la infrastructură: „Nu putem să ne desfășurăm acolo, nu mai avem aceeași libertate și am decis ca pe perioada lucrărilor să ne mutăm la Muzeul Satului.”

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Megan mai spune că Muzeul Satului este un habitat mult mai ofertant pentru eveniment decât Cioca.

„Sunt 10 hectare acolo, colegii mei au făcut o prospecție, au văzut că și pentru main stage încap între 12 și 15 mii de oameni, în zona cea mai mare. Este inclus și lacul. Noi avem trei scene principale și câteva de activare de la parteneri; probabil una de la ei va fi acolo, pe lac. Nu este nicio alarmare. Nouă ne convine pentru că infrastructura e mai bună. E și curent electric, sunt și copacii care oferă un cadru frumos, te poți lega cu lumini. Ca habitat e mult mai ofertant.”, a declarat Ovidiu Megan.

Alături de companiile partenere, care își și desfășoară activitatea în zonă, vor fi puse la punct toate detaliile tehnice legate de accesul la muzeu și parcare. „ZF este partenerul nostru. Continental e partenerul nostru. Noi vrem să luăm parcările respective cel puțin pentru sâmbătă și duminică. De asta se ocupă colegii de la logistică. Va fi și parcare, probabil cu tichete, dar gratuită. Încredere!”, a mai explicat Megan.

Festivalul, proiectat cu buget mai mic decât anul trecut

Anul acesta, bugetele alocate evenimentelor culturale și festivalurilor sunt mult reduse față de 2023, mai spune Ovidiu Megan. În plus, și artiștii percep tarife mai mari.

„Toate bugetele sunt date în jos. Dacă proiectele anului anterior (n.r, cele culturale, finanțate de consiliul județean) aveau o sumă maximă de 750.000 de lei, anul acesta sunt la 150.000 de lei. Plus situația companiilor. Plus faptul că la noi nu prea se cumpără bilete. Eu știu că sunt așteptări, dar noi nu suntem o autoritate publică. (…) Stați liniștiți, line up-ul va fi unul bun, nu la fel de abundent ca anul trecut. Vom avea un nume mare, internațional, pe seară, pentru că nu ne permite bugetul, dar acesta este trendul la toate festivalurile pe care le văd, și în rest se merge pe scenele secundare.”, a explicat Ovidiu Megan. „Pe internațional au crescut foarte mult prețurile. Un artist care anul trecut ne cerea 70.000, acum nu vine sub 100.000. La fel și în piața românească”.

Flight Festival își va anunța primii artiști în cel mult trei săptămâni.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/