Containere de colectare selectivă a deşeurilor în tot județul!

explo 1000x200

Consiliul Judeţean Caraș-Severin a demarat luna aceasta activitatea de montare şi distribuire a containerelor pentru colectare selectivă şi a unităţilor de compostare a deşeurilor, echipamente achiziționate în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraș-Severin”.

Săptămâna trecută a fost adusă spre montare o mare parte a containerelor de colectare selectivă (2.070 buc.) şi a unităţilor de compostare (7.200 buc.). Dintre acestea, au fost deja distribuite unităţilor administrativ-teritoriale 1.266 de containere de colectare selectivă, la Reşiţa şi Bocşa, şi 7.196 de unităţi de compostare în Reşiţa, Bocşa, Oţelu Roşu şi în 24 de comune: Lupac, Goruia, Ticvaniu Mare, Grădinari, Vrani, Vărădia, Ciudanoviţa, Băuţar, Marga, Rusca Montană, Zăvoi, Glimboca, Obreja, Turnu Ruieni, Berzovia, Măureni, Doclin, Ocna de Fier, Dognecea, Buchin, Bucoşniţa, Armeniş, Slatina Timiş, Păltiniş.

Necesarul de containere a fost stabilit de proiectantul general, în cadrul studiului de fezabilitate, pe baza informațiilor transmise de primăriile din județ cărora, în această etapă, le sunt predate pe bază de proces-verbal. Primăriile au obligația să amenajeze platformele unde vor fi amplasate containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor. „Prin proiect au fost achiziționate mai multe categorii de containere de precolectare a deşeurilor municipale, după cum urmează: 3.300 de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, cu o capacitate de 1,1 mc (1.274 pentru hârtie şi carton, de culoare albastră, 1.251 pentru plastic şi metal, de culoare galbenă, şi 775 pentru sticlă, de culoare verde); 16.800 de unităţi de compostare cu o capacitate de 220 l; opt containere pentru colectarea deşeurilor periculoase cu o capacitate de 6 mc; 21 de containere pentru colectarea deşeurilor voluminoase cu o capacitate de 15 mc; 10 containere pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) cu o capacitate de 30 mc. Activitatea de montare şi distribuire a containerelor va continua în perioada imediat următoare”, ne-a informat Camelia Șușco, reprezentanta administrației publice județene.

Proiectul urmăreşte implementarea unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor care să aibă ca efect reducerea cantităţii de deşeuri depozitate, normă impusă de legislaţia europeană. Este prevăzută construirea Centrului de management integrat al deşeurilor, care va include un depozit central ecologic de deşeuri, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică simplă la Lupac. Alte trei staţii de transfer vor fi construite la Pojejena, Bozovici şi Oţelu Roşu. În cadrul proiectului vor fi  executate şi lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Caraş-Severin. Sunt prevăzute construirea drumurilor de acces pentru depozitul central şi staţiile de transfer și achiziționarea de echipament pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Caraş-Severin” are o valoare totală de 186.398.069 lei (fără TVA).

Comments

  1. Doina says:

    Noi nu suntem in stare sa gestionam deseurile normale si ne apucam de colectare selectiva? Platforme pentru colectare selectiva? Dar platforme salubre de depozitare a deseurilor normale cand?