Construcţia celor trei spitale regionale va fi începută pe exercițiul financiar 2021-2027

untitled design set 970x90 px

Marele eşec al miniştrilor sănătăţii din ultimii ani este cel al nerealizării spitalelor regionale promise. Potrivit Mediafax, toţi au promis că în 2018 vor finaliza studiile de fezabilitate pentru a obţine banii de la Banca Mondială, dar acestea ar putea fi gata în 2019. Sorina Pintea spune că spitalele vor fi construite cu o întârziere de un an.

În anul 2015, premierul de atunci, Victor Ponta, anunţa cu mare fast demararea proiectului de construcţie a celor trei spitale regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj, proiect realizat împreună cu Comisia Europeană. La acel moment, se doreau câte 100 de milioane de euro pentru fiecare unitate spitalicească.

În vara anului 2017, fostul ministrul al Sănătăţii, Florian Bodog, declara, în prezenţa comisarului european, Corina Creţu, că studiile de fezabilitate pentru aceste spitale vor fi gata până în luna martie a anului 2018, ceea ce nu s-a întâmplat, riscând ca statul să piardă finanţarea europeană pentru întârzierea termenului limită.

Pentru că în martie studiul de fezabilitate pentru cele trei unităţi spitaliceşti nu era terminat, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a anunţat că termenul se extinde până la sfârşitul anului. Ministrul a spus că nu a reuşit să recupereze toată întârzierea din ultimii ani, dar că România se află în „limitele rezonabile”, precizând că țara noastră nu va pierde banii şi că proiectul se mişcă destul de repede.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a accentuat că infrastructura din zonele respective este una de o importanţă majoră, care trebuie să se dezvolte în acelaşi timp cu spitalele.

publicitate ziar expresb 1000x100

În acest sens, în martie 2018, Sorina Pintea a avut o întâlnire cu reprezentanţii ministerelor implicate şi cu şefii consiliilor judeţene unde vor fi construite spitalele pentru a înainta lucrările pentru proiect.

La începutul lunii decembrie 2018, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a spus într-o conferinţă susţinută la Iaşi că Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va fi cu un an mai târziu decât s-a anunţat iniţial, adică în 2024.

„Spitalul Regional Iaşi este cel mai înaintat. Aduc mulţumirile mele Consiliului Judeţean şi Primăriei că au conlucrat astfel încât acest proiect în faza studiului de fezabilitate să fie finalizat. Teoretic, ar trebui să terminăm spitalul în 2023 ca să ne putem recupera toţi banii. Ştiţi că e vorba de proceduri şi posibile contestaţii şi atunci am achiesat la discuţiile pe care le-am avut cu cei din Comisia Europeană. Ministerul Sănătăţii propune fazarea acestui proiect astfel încât nu se va întârzia construcţia. Finalitatea nu va fi 2023, ci 2024, dar exclus să nu se facă acest spital şi să nu se finalizeze”, a explicat ministrul Sănătăţii.

În cadrul conferinţei de bilanţ a anului 2018, ministrul Sănătăţii anunţa că spitalele regionale vor fi construite după 2021, dar cu fonduri mai mari din partea Uniunii Europene, precizând că s-a întârziat din cauza unor proceduri pe care consultanţii străini le-au respectat. Astfel, construcţia celor trei spitale regionale va fi începută pe exercițiul financiar 2021-2027.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/