Cardurile de sănătate expiră și nu prea… Ce trebuie să știe asigurații?

explo 1000x200

În urmă cu 5 ani, românii treceau prin isteria cardurilor de sănătate. Perioada de valabilitate a multora dintre acestea ar urma să se încheie la finalul acestei luni, dar, surpriză! Asigurații nu trebuie să facă nimic în acest sens!

Cardurile naționale de sănătate sunt poate singurele documente pe care românii le vor putea folosi… expirate. Asta pentru că datele înscrise pe ele nu vor mai fi conforme cu realitate. Deși documentele sunt valabile doar 5 ani, multe dintre ele având înscrisă data de 31 ianuarie 2019 ca dată de expiare, asigurații și furnizorii de servicii medicale se pot folosi de ele în continuare, fără să fie nevoie de nicio adeverință suplimentară care să ateste calitatea de asigurat.

„A fost prelungită valabilitatea acestor carduri cu încă 2 ani de zile, există o hotărâre de Guvern în acest sens. Practic, asigurații pot vedea pe cardul lor termenul de valabilitate, pe care îl adună cu 2 ani și acela va fi noul termen la care cardurile vor expira”, a explicat și Mirela Zeman, director relații contractuale în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Aceeași precizare o face la început de an și structura centrală, pe motiv că „unii furnizori aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit. Cardurile sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic”.