Au făcut ce-au vrut cu UCMR!

Cei doi foşti manageri ai uzinei reşiţene au avut puteri depline, astfel că, de multe ori, au hotărât singuri soarta companiei. Comportamentul lor a fost duplicitar, spun specialiştii care au analizat situaţia UCMR.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda s-au apărat mereu atunci când au fost acuzaţi de intrarea UCMR în insolvenţă spunând că deciziile importante pentru soarta acesteia nu le-au aparţinut lor sau numai lor. “UCM Reşiţa este o companie privată al cărui organ de conducere supremă este Adunarea Generală a Acţionarilor. Toate acţiunile domnilor Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda s-au bazat pe evaluări autorizate şi au fost rezultatul unor decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor şi ale Consiliului de Administraţie format din cinci membri – Adrian Chebuţiu, Dan Obădău, Mihai Drula (reprezentant acţionar majoritar INET), Patrick Salathe (reprezentant acţionar majoritar INET) şi Urs Wuetrich (reprezentant acţionar majoritar INET)”, au comunicat cei doi într-un răspuns trimis redacţiei Express de Banat.

Comportament duplicitar

Specialiştii care au analizat motivele ce au condus la insolvenţa UCMR spun însă altceva. “Ca şi regulă generală în modul de desfăşurare a tranzacţiilor efectuate de societate în ultimii trei ani anteriori intrării în insolvenţă, se constată comportamentul duplicitar al celor doi manageri executivi, care au acţionat ca reprezentanţi autorizaţi ai UCMR, dar şi ai celeilalte părţi a tranzacţiei, direct sau prin persoane interpuse, fără ca reprezentarea din partea UCMR să fie, de cele mai multe ori, exercitată în limitele acordate prin hotărârile Adunării Generale a societăţii sau deciziile Consiliului de Administraţie, după caz”, se arată în buletinul procedurilor de insolvenţă.

Practic, Adrian Preda a ajuns să semneze atât din partea UCMR, cât şi pentru alte societăţi care aveau legături contractuale cu uzina reşiţeană. “Un exemplu în acest sens este angrenarea societăţii, în 30.04.2012, în garantarea, în calitate de codebitor, a SC Eurometal SRL, companie în care UCMR deţinea majoritatea capitalului social, prin girarea acestei societăţi în relaţia cu finanţatorul BRD. Actul prin care s-a acordat garanţia personală a fost încheiat cu vicierea consimţământului UCMR”, se precizează în acelaşi raport, susţinut şi de concluzia Tribunalului Caraş-Severin, care a dispus anularea actului de girare. “Actul de garantare a fost semnat din partea SC Eurometal de către Adrian Preda, care îndeplinea funcţia de administrator unic al societăţii, dar în acelaşi timp şi funcţia de director executiv al UCMR, iar din partea UCMR tot de către Preda, în calitate de împuternicit al preşedintelui Consiliului de Administraţie, Adrian Chebuţiu, conform Deciziei de delegare Nr. 288/2008. Deşi Adrian Preda avea, conform actului constitutiv al societăţii, competenţa de a contracta, împreună cu directorul economic al UCMR, credite bancare pentru societate, această competenţă nu includea şi garantarea creditelor obţinute de alte societăţi de la instituţii bancare, iar operaţiunea punctuală din 2010 nu a fost aprobată sau ratificată de către organele decizionale ale societăţii, rămânând un act arbitrar aparţinând exclusiv celor doi manageri executivi”, au mai concluzionat experţii în insolvenţă.

Cu alte cuvinte, Chebuţiu şi Preda au hotărât de multe ori în numele UCMR, fără să ţină cont de poziţia Consiliului de Administraţie sau al Adunării Generale.

Comments

 1. georgel says:

  toti sunt niste hoti

 2. Nicolae GEORGESCU says:

  DOVEZILE DE VINOVATIE AL CELOR DOI INFRACTORI SUNT CLARE ,MAI TREBUIE SUSTINUTE IN INSTANTA SI LA PUSCARIE CU CEI DOI DAR DAR SA LE FIE CONFISCATA AVEREA SI EXPULZATI DIN JUDET.SUNT NISTE VENETICI CARE AU DISTRUS O TRADITE INDUSTRIALA DE 241 DE ANI FAURITA PRIN SUDOARE A CELOR CE AU MUNCIT IN ACEST ORAS DE FRUNTE AL ROMANIEI .
  INTR-O EMISIUNE A T.V. LOCALE ,INFRACTORUL CU MUSTATA ,NE ABUREA CU BRENDUL UZUNEI PENTRU CARE EL SI A LUI CEATA LUPTA ,CA NU POATE SA DOARMA ,CA SE ZBATE PENTRU ACEST BREND. ACUM DUPA CELE INTAMPLATE STAU SI MA INTREB DACA EL CUNOASTEA NOTIUNEA DE BREND SAU ISTORIA INDUSTRIALA A RESITEI .SE VEDEA CA CELE DOUA ,II ERAU TOTAL NECUNOSCUTE .
  ANUL TRECUT CEI DOI AMICI ,CEL CU MUSTATA SI CEL CHEL ,SI-AU PETRECUT SARBATORILE DE IARNA LA AREST.ANUL ACESTA AR FI IDEAL CA POVESTEA SA SE REPETE SI SA SE INCHEIE CU O DECIZIE DE CONDAMNARE PE MAI MULTI ANI PENTRU A AVEA TIMP SA-SI SCRIOE MEMORIILE DEOARECE AU CE SA SCRIE ACESTI BAETI DE BAETI.

 3. cititor says:

  Bun material. Nu inteleg de ce ai asteptat atatea zile pana ai aparut cu dezvaluitea de azi. Ce ma baga in ceata este inceputul in care ne spui ca existau evaluari autorizate si hotarari ale adunarii generale unde se prezentau trei de la INET si doi de la UCMR si in final ne arati ca UCMR este girant la o alta firma. Sincer nu vad legatura si nici furtul. Ce sa inteleg? .. banii i-a dat UCMR-ul sau banca la prapadita aia de firma unde lucrau o mana de sudori adunati de prin toata Resita de pe la IMR, de pe la Bocsa, ca ii dadeau afara pe capete. Din materialele anterioare am vazut ca reprezentantii astai chiar se intalneau si luau hatarari. Ca sa nu mai fim in dilemma dane si pasajele din documentele in care se luau hotararile de care se tot vorbeste si tragem si noi singuri concluzii. Nu de alta dar o sa cazi in derizoriu când apar documente oficiale prezentate si de asa zisa parte adversa. Eu personal am inceput sa am indoieli in privinta acestei firme de insolventa, al carei conducator ia 50.000 Euro lunar de la Hidroelectrica si 30.000 de Euro pe luna de la UCMR sa ne scoata din criza si dupa ce ne jefuiesc pe fata mai spun ca este prea putin, ca asta este in vremuri grele juristii se imbogatesc. Oare in situatiile de insolventa si faliment se imbogatesc si ziaristii?

 4. alt hot says:

  ma intitulez alt hot pt. ca nu ma cred prost cum ne crede autorul pe toti. materialul e bun. pe bune. scris cu har si aplecare din grija pentru avutul obstesc. mi-a placut si articolul https://expressdebanat.ro/hotii-care-au-furat-linia-de-cupru-de-la-tramvai-au-fost-prinsi, scris la fel de grijuliu. de ex: Nopțile fierbinți de vară au fost numai bune pentru hoții de fier vechi, care au vrut să se îmbogățească prin vânzarea de cupru, la prețuri exorbitante. La lumina lunii, aceștia se urcau pe stâlpurile din Muncitoresc, mai ales, de unde tăiau cu tupeu cablul suspendat, pe care circula în urmă cu un an tramvaiul. Speculațiile că hoții ar fi angajații de la Prescom au fost epuizate, odată ce polițiștii au dat de urma hoților.

  din cauza de prea mult tupeu, acesti doi cheliosi din poza var sfirsi pe stalpurile infamiei, daca am inteles eu, pentru ca niste specialisti in insolventa i-a gasit vinovati de nu-s ce. intrebare, coane stanciule, ca vad ca te pricepi sa tot repeti: ce e aia insolventa, explica la popor!. ce valoare are raportul ala din care tot citesti si ne traduci ce trebuie sa intelegem noi astia mai prosti ca tine. care e chichirezul de ne tot ametesti cu penalii si tupeistii. iti lipseste Hautman pe care crezi ca l-ai bagat tu la bulau? ala a fost pericol public si a ajuns unde trevuie. UCMR e totusi o ograda privata, cum nu e primaria sau consiliul judetean unde se invart bani publici, daca nai aflat. de tupeul celor de aici nicio vorba. cind si cind o aluzie la Simi sau Anculia si aia daca sant la arest… Baiete, de ce nu citesti din hotararile de consiliul local sau judetean si ne explici ca de fapt Stepi si cu Frunzaverde sant hoti, ca toti banii aia ajung in buzunarele firmelor lor si al finilor lor in vecii vecilor amin? asta ca sa vad ca ai si te tin bretelele… si nu umbli doar cu cioara vopsita. pe cind un serial cu Frunzaverde?

 5. naspa says:

  Baieti, calmati-va ca eu oricum cred ca sunteti toti o apa si-un pamant mana in mana cu toate gastile si cu toata presa locala ca sa nu mai vorbim de politicieni si aceste articole sunt pentru a ne aburi pe noi cei care chiar muncim si vedem realitatea de unde am plecat si unde am ajuns prin concursul ambelor gasti.
  In concluzie: materialele sunt scrise sa ne abureasca pe cei care sunt mai inceti la minte, fie sa “albeasca” una dintre gasti scriind intentionat eronat pentru ca mai apoi sa fie atacate dezmintite pas cu pas fiecare dintre afirmatiile de aici in buna traditie manipualtorie pe care multi o cunoastem de dinainte de revolutie.
  Deja e cam naspa situatia ca “dezvaluirile” de aici au fost deja dezbatute pe saiturile de socializare Facebook si deja rufele nu se mai spala in familie
  Si eu ca si altii astept informatii care ne spun ca situatia se va rezolva

 6. mircea says:

  Cupru nu s-a furat in noptile fierbinti numi de la Mincatorescu, cum zice un vecin de-al meu. Cine a trecut dimineata pe la ceas, langa bazinul de inot a vazut cum spanzurau cablurile taiate in miez de noapte. De la blocul din Mociur ii puteai vedea pe cei care trageau cupru acasa. Si la centrele unde il duc ar putea cineva sa ii intrebe de provenienta lor ca doar daia sun de fier vechi nu de cupru profilat si capace de fonta. De ata Stanciu nu stie, ca borfasii nu dau spaga la hartia din banat. Stie foarte bine cum se fura de la privat sau cum vrea fostul sef al fabricii sa se stie. Oare stie sie cum a fost data afara o colega de birou a celei care ii ducea bani de sedinta (cica pleca din timpul lucrului sa se faca si ea cu faculta), ca dupa fiecare intalnire cu Drula, Urs si Patrick, fugea tanti si ii ducea cate 250 milioane de lei. Si facea cam 3 chefuri dastea pe an. Inmulteste nea Stanciu cu 7 ani si vezi ce iese. Poate ca ne spune aceiasi tanti care este foarte apropiata de acest domn sef Obadau de ce nu ii punea bani pe card si ii ducea in plasa, pe cati nu a platit impozit? Sau poate ca ii primea asa ca sa nu stie nevasta si sa ii imparta cu secretara. Sa ii confiste si lui toate averile si secretarei si sa plece la Brad ca este vinitura si nu este reprezentativ pentru banatani. Sa dea socoteala in fata tuturor oamenilor pe care i-a dat afara. Poate faci o investigatie si despre bunurile lui? Ia vezi prin conturi cat avea la privatizare si cat are acum? Cat primea ca administrator al UCM Turnate, în perioada 2009-2010, ca in articolul anterior ne spuneai ca bani au fost dar ia dat Chebutiu si Preda la UCM Turnate, ceva de genul a 34 de milioane de lei. Nu i-au furat i-au dat la fabrica unde conducea Obadau. Am inteles, in final tu esti in clasa I si deabia acum inveti alfabetul si nu stii sa citesti prin hartiile consiliilor de administratie, locale sau judetene, tu esti doar la ora de dictare si caligrafie, scrii ce iti spune Boss sau ScarBoss.

 7. naspa says:

  Si sa nu-ti vina sa borasti cand vezi ce rahati au pus laba pe Romania?
  Decat sa va certati intre voi mai bine folositi-va creierul si ganditi nitel ce s-a intamplat dupa revolutie in orasul nostru, unde am fost si unde am ajuns si vezi daca din cauza ta s-a ajuns aici muritorule de rand.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/