Chebuţiu şi Preda au probleme tot mai mari

Acuzaţi de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie, foştii directori ai UCM Reşiţa sunt declaraţi vinovaţi pentru mari nereguli şi de specialiştii care au analizat activitatea societăţii în ultimii cinci ani, înainte de intrarea ei în insolvenţă.

Arestaţi preventiv ca urmare a afacerii cu controversatul Said Baaklini, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda s-au apărat susţinând că procurorii anticorupţie nu se pricep la bussines şi că punerea lor sub acuzare este o gravă eroare. Dosarul privind afacerea Libarom se află deocamdată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, iar cei doi foşti manageri se bucură încă de prezumţia de nevinovăţie.
Problemele de la UCMR au adus însă activitatea foştilor manageri şi în atenţia specialiştilor în insolvenţă, care nu fac altceva decât să întărească acuzaţiile formulate de DNA. Aceştia spun că prin implicarea în afacerea cu motoarele vechi de 20 de ani, Chebuţiu şi Preda „au încercat obţinerea de venituri uriaşe indirect, prin cei doi intermediari SC Mike Trading & Investment SRL şi SC Beta Trading & Investment SRL, care ulterior s-au dovedit de negăsit”.
În august 2010, UCMR a încheiat un contract cu SC Libarom Agri SRL, având ca obiect vânzarea a trei motoare vechi, la care se adaugă componente şi instrucţiuni de montaj pe care uzina trebuia să le achiziţioneze de la SC Mike Trading & Investment SRL şi SC Beta Trading & Investment SRL. Valoarea totală a contractului a fost de 250 de milioane de euro, la care se adăuga TVA. Motoarele livrate de UCMR au costat 5 milioane de euro. Instrucţiunile tehnice de montaj achiziţionate de UCMR de la Mike Trading & Investment SRL au fost cumpărate cu 2 milioane de euro, în timp ce, comisionul de intermediere perceput de aceeaşi firmă a ajuns la 100 de milioane de euro (!). Alte 143 de milioane de euro au costat componentele achiziţionate de la SC Beta Trading & Investment SRL.
Garda Financiară a mirosit ceva necurat
Afacerea a atras de la bun început atenţia organelor statului. „Urmare a acestei tranzacţii, UCMR a încasat doar 5.405.598 lei, rămânând un sold de 304.594.401 euro din care, la încasare, urma să plătească suma de 303.800.000 euro celor doi furnizori. În perioada 12 octombrie – 9 noiembrie 2010, Garda Financiară a efectuat un control la sediul societăţii, având ca obiect verificarea tranzacţiilor descrise mai sus, precum şi a modului de înregistrare a acestora în contabilitate. În urma acestei verificări, societatea a fost amendată cu suma de 8.000 lei pentru nereflectarea tranzacţiei în contul de profit şi pierdere, societatea optând pentru conturile de venituri, respectiv cheltuieli în avans”, se menţionează în raportul întocmit de specialiştii în insolvenţă. Ulterior, Chebuţiu şi Preda au fost arestaţi preventiv şi trimişi în judecată.

Comments

 1. naspa says:

  Am tot asteptat sa scrieti un comentariu, dar cred ca sunteti plecati ori la sedinta PPE ori la adunatura USL ca de cand cu ciobanul Becali nu mai aveti voie nici sa behaiti. Din pacate nu mai e nimic de vandut in orasul asta (nimic valoros) asa ca nu mai conteaza cine ne conduce.
  Hai noroc, ca de asta avem nevoie! 😀

 2. Celu says:

  vezi si tu cat mai conteaza in ochii opiniei publice fostul UCMR, in care am lucrat si eu multi ani de zile.
  Drumul spre dezastrul total este ireversibil, Cand ma aflu in tara si vad “Hala Noua” imi aduc intotdeauna aminte de ce spunea Scinteie Matei, fostul secretar de partid la Boghiuri, “- mah Marcele, aici nu o sa fie niciodata altfel, pleaca ai nostrii, vin ai nostrii. Avea perfecta dreptate, si asta acum 30 de ani in urma.
  Comentariul meu: Dumnezeu sa-i ajute pe cei care mai au speranta ca se va mai schimba in bine. Crezi cumva ca un rahat de garda financiara sau altii cu buzunarele goale vor putea ,sau dori sa bage hotii astia la bulau si sa nu se aleaga ei cu nimic?. Ghingeshcice she o zis Macei Scinteie.
  Numa bine la tot natu.
  Marcel Miclosina