Consilierii locali pun presiune de 300% pe Gruia Stoica! Plângerea prealabilă a omului de afaceri, RESPINSĂ!

explo 1000x200

Consilierii locali reșițeni nu s-au răzgândit: vor ca omul de afaceri Gruia Stoica să plătească un impozit de 300% pentru ruina din centrul Reșiței, Hotel Semenic. Plângerea prealabilă a omului de afaceri împotriva acestei decizii a fost respinsă în cea mai recentă ședință de Consiliu Local.

Hotelul Semenic din centrul Reșiței este mâncat de vreme și de nepăsare, iar proprietarul său pare a face tot posibilul să nu investească un leu. În plus, firma lui Gruia Stoica, SC Turist Semenic, prin administrator judiciar Constantinescu Law & Insolvency IPURL, a făcut plângere prealabilă împotriva unei hotărâri de Consiliu Local din decembrie 2017 prin care se cerea majorarea impozitului pe clădirea din centrul Reșiței. Majorarea de 300% ar urma să fie aplicată pe anul 2018.

CITEȘTE ȘI: Primarul Popa suprataxează nepăsarea și nesimțirea! 300% pentru Hotelul Semenic și Blocul Fetelor!

În plângerea prealabilă formulată se arată că municipalitatea ar fi greșit numărul străzii pe care se află hotelul, scriind nr. 5, în loc de nr. 2, eroare despre care Primăria spune că n-are nicio importanță: „Această eroare nu poate avea ca efect nulitatea hotărârii, atât timp cât în aceeași hotărâre se precizează faptul că este vorba despre Hotelul Semenic, singurul cu această denumire din Municipiul Reșița”.

Un alt motiv invocat a fost acela că nu se poate reține împrejurarea conform căreia hotelul a creat prejudicii de-a lungul vremii. Mai mult, „în vederea stabilirii stării tehnico nesatisfăcătoare a Hotelului Semenic”, nu există un act de la specialiști care să ateste acest lucru. Se pare însă că nici asta nu contează, hotărârea Consiliului Local fiind adoptată cu respectarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal: „consiliul local are competența de a stabili: nivelul impozitelor și taxelor locale, când acestea se determină pe bază de cotă procentuală și când prin lege sunt stabilite limitele minime și maxime; (…) (5) Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri și impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan; criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor prevăzute la alin. (5) se adoptă prin hotărâre a consiliului local”.

În ceea ce privește starea Hotelului Semenic, despre ea vorbit chiar Gruia Stoica în anul 2013, când a declarat pentru Express de Banat: „Nu am girat cu nimic, nu am vândut nimic, nu am făcut decât să bag bani! Problema este că nu am găsit un manager adecvat care să gestioneze activele mele. Din lipsă de resursă umană am ajuns în situația aceasta. Mi-e jenă să vorbesc despre stadiul în care au ajuns clădirile!”.

CITEȘTE ȘI: „Mi-e jenă să vorbesc despre stadiul clădirilor!”

În ședința Consiliului Local din 27 iulie, aleșii au aprobat respingerea plângerii prealabile, cel mai probabil următorul pas fiind introducerea acțiunii în contencios administrativ.