OUG pentru albirea penalilor condamnaţi cu ajutorul SRI! Ministrul Justiţiei dă liber la revizuiri de sentinţe definitive!

Ministrul Justiției a anunțat, miercuri seară, la Antena 3, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

Tudorel Toader a declarat că va propune adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.

„Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Să facă o procedură de adminisibilitate și dacă nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit, în procedura de reformare. Și cu un termen probabil. Și atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor hotărâri posibil netemeinice pronunțate, repet, pe interceptări, pe protocoale. Să-i dăm încredere românului, condamnat sau necondamnat, că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia”, a anunțat ministrul, potrivit Mediafax.

Tudorel Toader spune că astfel se va spori efectivitatea justiţiei. Ordonanța va dispune „posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite și trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curții Constituționale fac această definiție, această clasificare (a ceea ce înseamnă interceptări nelegale, n.r.). Interceptări făcute de SRI și folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranța națională și folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanță de urgență, ministrul Justiției a răspuns că într-un timp scurt. „După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile”, a completat Tudorel Toader.

Sursă foto: antena3.ro.