Comunitatea de avere se dărâmă! Se găsesc bani pentru punerea în siguranță?

Clădirile de patrimoniu din Municipiul Caransebeș au devenit o adevărată problemă pentru comunitate. Chiar și la clădirea Primăriei Municipiului au apărut unele fisuri. Felix Borcean așteaptă soluții din partea specialiștilor Primăriei.

Clădirea care a adăpostit Comunitatea de Avere este exemplul cel mai grăitor de nepăsare. Lăsată în uitare și cu mai multe litigii, clădirea de lângă parcul General Dragalina aparține de drept Comunității de Avere a fostului Regiment Grăniceresc Româno-Bănăţean nr. 13 din Caransebeş, care a încercat printr-un comitet de conducere actual să-și redobândească proprietățile, de care au beneficiat locuitorii celor 94 de comune foste grănicereşti în perioada regimentului militar. Unele clădiri au fost redobândite în Instanță, cum ar fi clădirea din centrul municipiului Caransebeș, unde și-a avut și sediul, sau Hotelul Cerna, care a fost construit de către Comunitatea de Avere Grănicerească până la naționalizarea comunistă.

La ora actuală, Comunitatea de Avere este doar pe hârtie, fără a beneficia de drepturi. Consilierii locali au tot ridicat problema clădirii aflate într-o avansată stare de degradare. De ce nu se poate repara, de ce nu se poate prelua de către administrație, întrebări care încă nu-și au răspuns.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primarul Municipiului Caransebeș, Felix Borcean, ne-a declarat că și-ar dori de la angajații săi să vină cu soluții pentru a găsi finanțare, pentru că valoarea lucrărilor nu poate fi cuprinsă în bugetul local:

Chiar și Primăria a devenit o problemă prin căderile de tencuială pe la streșinile Primăriei. Clădirea Primăriei care a și fost delimitată pe o suprafață acolo pentru a feri. Este de studiat modalitatea prin care ar putea Primăria să efectueze lucrări pentru întreținerea clădirilor de patrimoniu. Ați văzut ce s-a întâmplat la Sinagogă! Există o astfel de lege a monumentelor istorice și raportându-ne la această lege să vedem care este procedura, care este modalitatea că lucrul ăsta nu s-a mai făcut în Caransebeș și iară mergem într-o zonă de pionierat și funcționarii Primăriei se cam feresc de pionierate și se raportează în general la alte exemple de practici din țară. Hai să vedem cum au făcut ei. Hai să fim noi primii. De ce să nu se uite alții la noi, am găsit un exemplu la Caransebeș că s-a putut face lucru ăsta, în mod egal să nu mai existe discuții.”, ne-a declarat primarul Municipiului Caransebeș, Felix Borcean.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/