Compozitorul celebrului vals ”Valurile Dunării” a devenit cetățean de onoare al Timișoarei

Puțini știu că celebrul vals ”Valurile Dunării” este creație unui artist născut chiar în Timișoara. Jovan Ivanovic este de miercuri oficial cetățean de onoare al Capitalei Banatului, după ce urmașul său a primit distincția în cadrul unei ceremoni organizate la Primăria Municipiului Timișoara.

Jovan ivanovic a mai fost cunoscut și după prenumele de Ion, Iosif sau Ivan, și are, așa cum indică numele, origine sârbe. S-a născut în 1845 la Timișoara și a decedat în 1902, la București. A părăsit Imperiul Austro-Ungar și a fost copil de trupă în cadrul Regimentului 6 Infanterie din Galați. A studiat apoi muzica militară la Iași. Compozitorul și dirijorul a lăsat moștenire peste 350 de compoziții, marșuri militare, dar și valsuri, cadriluri și polci. Piesa ”Valurile Dunării” a fost compusă în 1880, iar publicistul lugojean Cristian Ghinea susține că Sara Fried, o tânără lugojeancă de origine evreiască, a fost ”muza” piesei.

”Valurile Dunării” a fost imnul Expoziției Universale de la Paris, prin care s-a inaugurat Turnul Eiffel. Peste ani, Corina Chiriac a reinterpretat piesa, în varianta ”Barca pe valuri”. În filmul ”Dishonored”, Marlene Dietrich cântă la pian exact acest vals. Chiar și celebrul Frank Sinatraa avut o interpretare proprie a piesei! Titlu de cetățean de onoare i-a fost înmânat strănepotului Andrei Ivanovic, un pianist de renume internațional.