„Valurile Dunării” va răsuna la Timișoara, dirijat de strănepotul compozitorului celebrului vals

Strănepotul compozitorului valsului „Valurile Dunării” va concerta în 29 noiembrie la Timișoara! După o căutare de câțiva ani, Andrei Ivanovici a fost găsit de Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei și a acceptat să susțină un concert în memoria străbunicului său, Iosif Ivanovici.

Iosif Ivanovici a fost declarat recent, post-mortem, cetățean de onoare al Timișoarei. Premiul va fi înmânat strănepotului său. Compozitorul timișorean s-a remarcat în cadrul armatei. Copil de trupă, a învățat să cânte la un flaut primit cadou. A intrat în fanfara Regimentului 6 Infanterie din Galați unde a urmat lecții de clarinet. A fost numit dirijor în formații de muzică militară, dar cariera sa a fost marcantă datorită interpretării valsului „Valurile Dunării” la Expoziția Mondială de la Paris din 1889.

Născut la București într-o familie multiculturală, Andrei Ivanovici a studiat de la șase ani muzica. La șapte ani a plecat la Conservatorul din Leningrad. Parcursul său educațional a continuat la Academia de Muzică din Moscova și apoi la cea din Karlsruhe. Anii săi de studiu au fost încununați de premii la concursuri naționale și internaționale. Are 15 CD-uri lansate de muzică de Mozart, Chopin, Rachmaninov, Chopin și alți compozitori din patrimoniul internațional. Din 2015 este membru în Consiliul Societății Rachmaninov, predă cursuri de masterat în întreaga lume, printre care și Conservatorul de Shanghai. Un poliglot, vorbitor de rusă, chineză, germană și engleză, care înțelege limba română, dar a fost îndepărtat de ea ca urmare a destinului său.

Președintele ACSPT speră ca evenimentul să fie susținut de autoritățile locale. Filarmonica și Asociația Culturală Timișoara – Capitală Europeană 2021 au sprijinit demersurile, iar în data de 29 noiembrie, de la ora 19.00, la Filarmonică, Andrei Ivanovici va susține concertul închinat străbunicului său, Iosif Ivanovici.

„Suntem bucuroși că deschidem o pagină interesantă în istoria Timișoarei, o pagină care sper să fie susținută și de autoritățile locale. Dacă ne uităm bine la data în care s-a născut Iosif Ivanovici, anul viitor se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa pe care o marcăm prin acest eveniment.”, a declarant Ilie Sîrbu, președintele Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei.