Părintele picturii monumentale, Ştefan Szönyi, primește titlul de cetățean de onoare al Timișoarei

La inițiativa Primăriei Timișoara, Ștefan Szönyi, creatorul reprezentativului mozaic de pe fațada clădirii Universității de Vest din Timișoara, va primi onorantul titlu de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Timișoara, meritele sale fiind recunoscute de către întreaga comunitate bănățeană. Evenimentul are loc în anul în care Universitatea de Vest celebrează 75 de ani de când Majestatea Sa Regele Mihai semna decretul regal de înființare!

Toți timișorenii sunt familiarizați cu lucrarea „Bălcescu și Eminescu” de pe clădirea de șapte etaje a UVT, dar mai puțini știu cine este autorul și care este povestea creatorului din spatele mozaicului. Astfel, vineri, 10 mai, de la ora 10.00, în holul principal al Universității de Vest, se va desfășura ceremonia învestirii cu titlul de cetățean de onoare a părintelui picturii monumentale, maestrul Ştefan Szönyi, și se va face o incursiune în viața și opera artistului.

Maestrul Ștefan Szönyi s-a născut la Banloc și s-a format ca artist la Lugoj, Timișoara și Paris. În 1939, Ştefan Szönyi a plecat la studii la Paris, înscriindu-se la Academia Ranson. În perioada interbelică, artistul a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice („Sfântul Sebastian”, seria de „Profeţi”, „Apocalipsa”). După al Doilea Război Mondial, Ștefan Szönyi s-a stabilit la București, unde s-a afirmat ca un pictor de nivel internațional. În anul 1966 a revenit în capitala Banatului cu proiectul mozaicului pentru Universitatea de Vest din Timișoara.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Evenimentul se va bucura de prezența primarului municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, și a fiicei artistului, Anca Thomas Szönyi.

banner 970 x 250