Colterm scapă deocamdată de executarea silită generată de neplata amenzii pentru certificatele de CO2. Anunțul directorului companiei

Directorul Colterm a anunțat, miercuri, că deocamdată societatea nu se mai află în pericolul de a fi executată silit din cauza amenzii impuse pentru neachiziționarea certificatelor verzi în timpul prevăzut de lege. Iar acest fapt se datorează, spune Petre Nenu, de faptul că instanțele din Timișoara au admis cererea de suspendare a executării deciziei de impunere. 

Vă reamintim, Colterm a fost amendată de Administrația Fondului de Mediu, în luna mai, cu 21 de milioane de euro din cauză că nu a depus, așa cum era obligată legal să o facă, certificatele pentru emisiile de gaze cu efect de seră până la sfârșitul lunii aprilie.

CITEȘTE ȘI: Amendă colosală dată Colterm pentru neachiziționarea certificatelor verzi. Cine va plăti cei 20 de milioane de euro?

Amenda ar fi trebuit să fie achitată până la mijlocul lunii iunie. Primarul Timișoarei a anunțat că administrația nu va achita această sumă, iar ulterior, prezent în orașul de pe Bega, premierul Florin Cîțu a declarat că autoritățile locale ar fi avut fonduri suficiente pentru ca certificatele verzi aferente anului 2020 să fie plătite. 

„Primăria Timișoara este una dintre cele mai bine finanțate primării din România. A primit prin Anexa 703 28 de milioane de lei, primește lunar din impozitul pe venit aproape 45 de milioane de lei. La momentul la care mă uitam eu erau 19 milioane de lei în cont. Dar problema e că acea cerere a venit prea târziu. Și m-aș întreba de ce. Pentru că aceste certificate verzi se cumpără din timp. Cererea a venit când se emitea acea amendă. Dar eu vă spun că poate e un moment bun de reformă, să vedem cum s-au cheltuit banii în prima parte a anului. Eu sunt foarte transparent. În România mai sunt și alte unități administrativ-teritoriale – Constanța – care și-au plătit certificatele verzi din proprii bani.”, a declarat, la acea dată, premierul Florin Cîțu.

Colterm a contestat apoi amenda.

celtic transilvania 1000x100px

„Astăzi (n.r, miercuri), Colterm S.A. a făcut un pas important în demersul de contestare a amenzii primite pentru neachiziționarea numărului total de certificate cu efect de seră. Instanțele timișorene au admis cererea de suspendare a executării deciziei de impunere, Colterm nemaifiind în situația de a fi executată silit până la o sentință a instanței de fond. S-a dovedit că munca în echipă, dintre juriștii societății și avocații firmei angajate de Primăria Municipiului Timișoara pentru a apăra interesele Colterm, a fost cea mai bună soluție pentru acest demers atât de important.”, a transmis directorul general Petre Nenu.

În iunie, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care primăria urma să semneze un acord cu Banca Mondială, experți ai acestei instituții financiare urmând să vină la Timișoara ca să găsească soluții pentru salvarea Colterm.

Miercuri, consilierul local Pro România, Roxana Iliescu, l-a acuzat pe directorul general Colterm că blochează documente care ar fi trebuit să ajungă pe masa aleșilor, în Adunarea Generală a Acționarilor.

„Ce vedeți mai jos este complicitatea dintre directorul general și președintele CA, menită să determine insolvența Colterm. Vă scriam, în 30 iunie, că în mod inexplicabil nu a mai fost convocată AGA pentru a adopta mai multe hotărâri, inclusiv cea referitoare la reeșalonarea datoriilor Colterm față de ANAF, respectiv documentația pe OG6/2019. Mai jos, aveți motivul clar, așa a decis directorul general și președintele CA. Conform art. 21 din OG6/2019, organul fiscal competent are obligația de a solicita deschiderea procedurii insolvenței, în condițiile Legii 85/2014 «în cazul în care debitorul nu depune solicitarea de restructurare în termenul prevăzut», respectiv în 30 iunie 2021. Din păcate, cam asta este situația la Colterm. Mă tem că atât directorul general, cât și CA-ul numit de USRPLUS nu sunt altceva decât marionetele noii administrații. Apucăturile lor cu iz penal combinate cu lipsa de experiență și incompetența sunt rețeta perfectă pentru cei care-i controlează și îi comandă politic!”, a scris Roxana Iliescu pe Facebook.