Colaje-manifest și fotografii surprinse în Epoca de Aur, expuse la Muzeul de Artă din Timișoara

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

„Antinostalgia” se numește expoziția care va fi găzduită de Muzeul de Artă din Timișoara și care cuprinde colaje semnate Ion Isaila și fotografii surprinse de Andrei Pandele în România din vremea lui Nicolae Ceaușescu. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, în  17 iunie, la Muzeul de Artă din Timișoara, cu începere de la ora 17. Expoziția de fotografii și colaje poate fi vizitată până în 20 iulie, de miercuri până duminică între orele 13-21.

Expoziția este organizată de Muzeul Ororilor Comunismului în România, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Timișoara și își propune să transpună pe simeze fenomenul nostalgiei revizitat printr-o analiză critică a prezentului. Publicul este chemat, astfel, să intre în contact cu amintirile unei epoci la care a fost martor sau a asistat prin prisma mărturiilor.

Artistul Ion Isaila este cunoscut publicului român prin lucrările sale de grafică și colaje din seria celor concepute în Germania, după ce a părăsit România. „Colajele-manifest” sunt inspirate din viața în România anilor ’80, prin care se angaja atunci să semnaleze abuzurile regimului ceaușist și neajunsurile cetățenilor, adresându-se nu galeriilor de artă, ci vizând direct publicul german și român, într-un impuls de activism social și cultural.

afis antinostalgia2

Fotografiile lui Andrei Pandele oferă poate spectrul cel mai larg de imagini ale României lui Ceaușescu. Arhitect de meserie, Andrei Pandele este unul din principalii fotografi clandestini și curajoși ai Epocii de aur. După cum declara, el nu a acționat împotriva comunismului, ci a fotografiat ce era in jurul lui.

Expoziția de fotografii și colaje poate fi vizitată până în 20 iulie, de miercuri până duminică între orele 13-21.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Expoziția „Antinostalgia” are loc în contextul organizării, la Timișoara, a conferinței cu tema „Granițe și transferuri”, între 15 și 17 iunie, de către Societatea de Studii Românești, împreună cu Universitatea de Vest, Muzeul Ororilor Comunismului în România și Muzeul Național de Artă Timișoara.

afis conferinta

Astfel, aici își vor da întâlnire specialiști în studii românești care vor reflecta asupra modului în care granițele geografice, istorice, conceptuale creează și conectează culturi sau le singularizează la nivel imaginar sau real.

Conferința va găzdui și lansări de carte sau vizionări de film documentar. Astfel, în 16 iunie, la ora 17, în Sala Barocă a muzeului va rula „Fragile”, un documentar despre vulnerabilitate și puterea femeilor. Filmul încearcă să împărtășească poveștile de viață ale româncelor care se luptă cu abuzul, cu tensiunile create de prejudecățile altora și de normele sociale, într-un stat care își ignoră cetățenii. „Fragile” încearcă să încurajeze persoanele care au nevoie de ajutor să apeleze la experți pentru sprijin, demonstrând că există o rețea de organizații care se preocupă de protejarea și promovarea drepturilor femeilor.

afis fragile

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/