Circa 300 de angajaţi ai UCMR revin la lucru. Luna august aduce contracte pentru uzina reşiţeană

Salariaţii UCM Reşiţa, aflaţi în şomaj tehnic de anul trecut, aşteaptă lună de lună veşti mai bune de la angajator şi speră să fie rechemaţi la muncă. Peste 25% dintre cei aflaţi în această situaţie îşi vor vedea aşteptările împlinite şi se vor întoarce în secţii pentru a finaliza contracte aduse de conducere. Liderul sindical Jivomir Tovladiat a precizat la sfârşitul şedinţei Comisiei de Dialog Social din luna iulie că sunt comenzi de lucru şi o parte a ucemeriştilor iese din şomajul tehnic.

Luna august înseamnă pentru UCMR punerea în lucru a unor comenzi venite din partea Hidroelectrica. Vor fi chemaţi până în 300 de angajaţi la lucru, ceea ce este bine, dar nu suficient“, apreciază preşedintele CNSLR Frăţia Caraş-Severin, Jivomir Tovladiat.

Sunt peste 1000 de oameni în prezent trimişi acasă, iar pe plan legislativ se caută soluţii. „Se caută soluţii ştiind că firma este privată, ştiind că sunt niste constrângeri din partea Uniunii Europene vizavi de transformarea datoriilor în acţiuni şi aici este toată bătălia: să se găsească o soluţie juridică pentru a debloca situaţia. Dar problema cea mai mare este incapacitatea Hidroelectricii de a ne furniza lucrări suficiente să ne acopere nevoile“, a mai precizat Tovladiat.

În august, muncitorii care sunt rechemaţi la UCMR din şomajul tehnic vor lucra la un motor-concepţie proprie a uzinei, la un stator venit de la Hidroelectrica, dar şi la alte lucrări contractate în ultima vreme.