Inaugurare la Timișoara; Centru de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia la UPT

inaugurare la Timisoara: Centru de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia UPT
timisoara capitala 2023

Universitatea Politehnica Timișoara a inaugurat Centrul de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia.

JUTSU este numele noului centru, care va consolida relațiile dintre UPT și Japonia. La eveniment a participat și ambasadorul nipon în România, Excelența Sa Hiroshi Ueda.

„Festivitatea se înscrie într-un adevărat festival al culturii japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara, în această toamnă, ce include, pe lângă cursurile de limba japoneză, devenite deja o tradiție în cadrul UPT, expoziții de kimono-uri, origami, teatru Kamishibai, proiecții de filme, prezentarea unor locuri și peisaje din stampele japoneze, seri de poezie, prezentarea de cărți japoneze, oportunității de studii și burse în Japonia”, a transmis UPT.

În deschiderea evenimentului, după vizitarea expoziției de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie” din holul Bibliotecii UPT, dr. Camelia Nakagawara, directoarea noului centru, a realizat o scurtă prezentare a acestuia și a activităților pe care le desfășoară, cu accent pe oportunitățile pe care le oferă prezența acestuia în cadrul universității, exprimându-și speranța că va aduce artele și tehnologia într-un dialog menit să genereze idei noi și să atingă orizonturi creative inedite.

Cuib de vise 1000x100

Obiectivul centrului este de a fi, în felul acesta, și un „hub” pentru inițiative interdisciplinare, dar și o umbrelă deschisă tuturor activităților artistice, tehnice sau științifice legate de Japonia, sau realizate fie în colaborare cu entități academice sau ale industriei din Japonia, fie cu sprijinul acestora.

Excelența Sa Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, care s-a întâlnit și a discutat și cu cursanții de limba japoneză, s-a declarat onorat de a fi prezent la inaugurarea Centrului JUTSU, mai ales că evenimentul are loc într-un an special, în care Timișoara e capitală culturală europeană, Politehnica sărbătorește 100 de ani de campus, iar România și Japonia au semnat un tratat de parteneriat strategic.