„Cel mai cool oraș din România”. Timișoara, blocată în timp cu doi primari

Orașul de pe Bega are deja, de o lună, doi primari. Unul ales de timișoreni, prin votul dat în 27 septembrie și un altul în funcție, care menține legătura cu cetățenii prin conferințele susținute online, din biroul din primărie. Specialiștii în politologie susțin că strategia pusă în aplicare la nivel politic, după alegerile locale, în mai multe localități din țară, are rolul de a întârzia intrarea în mandat a edilului nou ales și de a pune sub semnul întrebării capacitatea noului primar de a rezolva problemele care nu suferă amânare. 

Simplificat, pentru cei care au ieșit la vot în 27 septembrie, momentul anunțului rezultatului scrutinului îl indică pe Dominic Fritz primarul Timișoarei. De la acest moment până la intrarea efectivă în mandat, calea este lungă și anevoioasă. Curg o serie de termene stabilite de acte normative, în justiție, care au legătură cu validarea mandatului, depunerea unor eventuale contestații, soluționarea acestora și stabilirea ceremoniei de învestitură.

În 15 octombrie, Dominic Fritz anunța că instanța i-a validat mandatul de primar, ceremonia de învestitură fiind, ulterior, programată pentru 27 octombrie. Totul a fost însă pus pe pauză după ce validarea mandatului i-a fost contestată de trei persoane. Tribunalul Timiș urmează să le judece marți, 27 septembrie.

„E o strategie pe care văd că partidele o adoptă indiferent de numele lor. În București o folosește PSD la primăria generală și la Sectorul 1. Se folosesc proceduri juridice. E imposibil să se intre în mandat. Și frecușul acesta este foarte important, pentru că micșorează posibilitatea primarului nou ales să înceapă într-o manieră determinată. (…) Se câștigă timp și se pune sub semnul întrebării capacitatea noului primar de a rezolva problemele, pentru că în conștiința publică primarul este Dominic Fritz, dar efectiv – primar este Nicolae Robu”, a declarat pentru expressdebanat.ro politologul Cristian Pîrvulescu.

Specialistul în politologie aduce în discuție și o altă abordare.

„Robu ar putea să își dea demisia din funcția de primar. Exact cum se întâmpla cu premierii care demisionau după ce pierdeau alegerile și rămânea un interimar. Robu pare să fie de-a dreptul devastat de ce s-a întâmplat, total surprins și nu sunt convins că și-a revenit în urma șocului. Nimic nu prevedea această situație, în sondajele de opinie ale PNL. (…) În situația asta de interregnum nu se știe cine conduce. În cazul în care câștigătorul vrea să preia conducerea, va trebui să aibă capacitatea politică să facă și compromisuri”, a opinat Pîrvulescu.

Situația este cu atât mai tensionată cu cât negocierile de după alegeri, dintre PNL și USR PLUS, au eșuat săptămâna trecută.

„La Timișoara constatăm că există o lipsă de comunicare între USR PLUS și PNL, care a dus la blocaj. Câtă vreme nu se rezolvă problema asta înseamnă că există conflicte care nu au fost soluționate prin negocieri și se câștigă timp. Pentru ce? Spre exemplu, în București, Nicușor Dan și Clotilde Armand spun că așa se câștigă timp pentru ștergerea urmelor. (…) Eu cred că în câteva zile lucrurile se vor rezolva, poate nu atât de repede cât își doresc primarii aleși, dar într-un termen relativ rezonabil. Nu e dubiu că vor prelua mandatele, dar cu o serie de probleme care nu sunt sigur că le vor putea rezolva și se vor întoarce ca un bumerang”, a explicat Pîrvulescu.

Termenele prevăzute de lege

Potrivit Codului Administrativ, mandatul primarului declarat ales este validat în 20 de zile de la data alegerilor. Același act normativ indică și cazurile în care se poate pronunța invalidarea alegerii primarului: pentru încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală. În caz de contestare, apelul se soluționează de tribunal în 5 zile de la sesizare, hotărârea fiind definitivă. Această hotărâre se comunică de îndată prefectului, secretarului general al unității administrativ-teritoriale, primarului ales și publicului.

Pronunțarea hotărârii se poate amâna o singură dată, cel mult 24 de ore, iar judecătorii trebuie să-și motiveze decizia în cel mult 48 de ore de la pronunțare.

În caz de invalidare a alegerii primarului, Guvernul, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor care se organizează în maximum 90 de zile de la data invalidării/rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Tot Codul Administrativ prevede și faptul că noul consiliu local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfășurării alegerilor, într-o ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local, ocazie cu care consilierii locali depun jurământul. 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/