Cei mai buni prieteni al omului educați și plini de energie la Cupa Canină Banatul Montan 2017 a gugulanilor

Cupa Canină Banatul Montan 2017, o competiție care atrage an de an exemplare inedite. Acțiunea organizată de Clubul Rotary și Primăria Caransebeş, alături de foarte mulţi sponsori, a reunit câini disciplinaţi, antrenaţi şi câini jucăuşi, alături de stăpânii lor, care-i iubesc indiferent de condiţiile meteo, de valoarea câinelui sau de greutăţile pe care ei le întâmpină.

În premieră participanţii au putut observa rasa Akita Inu, rasa japoneză. Câinii descind din legendarii câini de rasa Matagi. Analizele ADN îi plasează printre cele 14 cele mai vechi rase de câini domesticiți, deținători ai „genei ancestrale” a lupilor străvechi, ne-a explicat medicul veterinar Alin Deteşan, unul dintre organizatorii competiţiei canine. Proprietarul a venit cu trei câini în expoziţia desfășurată în sala de sport de la Școala Generală nr. 8 ”Valeria Borza”, lucru mai rar întâlnit în expoziţiile naţionale, câine care abia de acum, numeric este în creştere.  De asemenea s-a simţit lipsa ciobăneştilor de Asia Centrală care, dacă la prima expoziţie au fost prezente 14 exemplare, astăzi au defilat doar doi câini, deşi este un trend cu ciobănescul de Asia Centrală. Cea mai atractivă pentru cei mici a fost categoria de căţei pentru agrement, uşor de îngrijit, de mânuit şi cu o puternică legătură sufletească cu stăpânii lor.

”Eu cred că nu este important să ţii legat la curte câinele şi să-i dai apă şi mâncare. Trebuie să te ocupi de el și încet, încet eu consider că astfel de acțiuni sunt binevenite pentru a încuraja stăpânii să-și cunoască cât mai bine animalele, să le prezinte la expoziții să socializeze și să nu se mai teamă că se pot întâmpla cine știe ce accidente pentru că animalul nu este scos în locuri aglomerate. Am acordat astăzi 250 de kg de mâncare ca premii pentru cei care au obținut cupe și diplome, toată mâncarea a fost primită din sponsorizări de la firme care distribuie mâncare pentru câini. La anul deja avem premisele unor sponsori tot mai numeroși să fie alături de noi, dar și sprijinul Primăriei Caransebeș, a fost aici primarul Felix Borcean și sperăm ca și iubitorii de câini să fie și mai numeroși pentru că acesta poate fi un punct de lansare către expozițiile mari”, ne-a declarat medicul veterinar Alin Deteșan.

În ultimii ani responsabilitatea proprietarilor de câini a crescut spune medicul veterinar Alexandru Vârdău din Reșița, membru în juriul concursului.

”Au început proprietarii să fie din ce în ce mai conștienți că au responsabilitate asupra cățeilor, că trebuie să fie duși la medic pentru a-i lua în observație și a se ocupa de starea lor de sănătate, ceea ce este un lucru bun”, ne-a declarat medicul Alexandru Vârdău din Reșița.