Vezi stadiul traseului de schi Semenic-Văliug!

Pârtia ce leagă Muntele Semenic de stațiunea de la poalele lui, care se întinde pe șase kilometri, este încă în planul omului de afaceri Nelu Popa.

Dacă încă de anul trecut schiorii aventurieri au putut coborî de pe munte direct pe pârtia de la Văliug, mai este cale lungă până când traseul va putea fi numit pârtie de schi, lipsind în momentul de față sistemul de transport, telegondola de care se povestea și elemente de amenajare a traseului.

Cel care a demarat de la început lucrarea, Nelu Popa, povestește ce anume a oprit finalizarea investiţiei: „Se lucrează la proiectul acesta, dar acum suntem blocați, așteptăm schimburile de terenuri între Romsilva și Primăria Văliug. Am așteptat să se schimbe legea, pentru că după legea veche eram nevoiți să dăm la 20 de hectare de cinci ori mai mult, adică 100 de hectare de pășune; împădurirea era undeva la 700 milioane de lei vechi pe hectar, ceea ce ajungea la vreun milion și ceva de euro, deci era ceva absurd”, a declarat acesta pentru Express de Banat.

Așadar, după ce noua lege va trece de Parlament, solicitarea pentru schimbul de terenuri va fi din nou transmisă. Pentru continuarea investiției s-au conturat două ipoteze. Prima ar fi accesarea de fonduri europene, iar cea de-a doua, o investiție privată, însă cu mai puține resurse. „Dacă se vor lua instalații la mâna a doua, atunci investiția se va duce undeva la 2 milioane de euro, dacă putem face un parteneriat public-privat cu Consiliul Județean și cu Primăria Văliug vom accesa fonduri. Dacă se merge pe instalații noi, adică telegondolă nouă cu noi instalații de înzăpezire automată de sus până jos, atunci se poate face pe fonduri europene pe axa 2014-2020, și costurile pot să meargă înspre 15-16 milioane de euro. Varianta optimă ar fi aceasta pe fonduri europene. Acum discuții au fost și cu Consiliul Județean, și cu ADR Vest, planurile sunt, să vedem dacă se vor și realiza. Noi mergem pe ambele variante, dacă nu iese una, atunci mergem pe second hand și cu asta basta”, mai adaugă Nelu Popa. Indiferent de varianta aleasă, pârtia de șase kilometri este o certitudine și se va realiza cu siguranță în județ, atrăgând din nou atenția la nivel național, pentru că este deja cel mai lung traseu de schi din țară.

Comments

  1. ALEXANDRU NEMOIANU says:

    In materie de planuri nu ducem lipsa.