Miez de iarnă deprimant pe munții cărășeni!

În stațiunile din Caraș-Severin bate vântul. Cu toate că data din calendar indică mijlocul sezonului de iarnă, cele mai înalte culmi din județ nu se bucură de niciun strop de zăpadă.

Temperaturile exagerat de ridicate de afară au năruit speranțele proprietarilor de pensiuni. Fără zăpadă, stațiunile montane cărășene înfățișează un peisaj dezolant, iar vântul suflă de pe pârtiile goale până în buzunarele la fel de sărăcăcioase ale afaceriștilor. Doar ceața mai amintește puțin de faptul că ne aflăm în plină iarnă. Deși Muntele Semenic este renumit în țară pentru faptul că schiorii pot practica sportul până la finele lunii martie, aproape de jumătatea lunii ianuarie turiștii s-au întors acasă cu buza umflată și cu fire de iarbă pe schiuri, spre disperarea proprietarilor de pensiuni.

Atât Muntele Semenic, cât și Muntele Mic ,,plâng” după turiști iarna aceasta. În ciuda ninsorilor timpurii, care au căzut încă din noiembrie, miezul iernii a găsit pârtiile dezgolite. Proprietarii de pensiuni susțin că iarna aceasta au avut parte de cel mai slab sezon din ultimii zece ani. Mai grav este faptul că, și în lipsă de turiști, pensiunile au fost deschise în regim normal, iar facturile la cheltuieli nu au întârziat să apară. În loc să iasă în câștig, afaceriștii își scotocesc fără succes buzunarele goale.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157639578340965″]

Chiar dacă temperaturile ridicate din această iarnă au compromis sezonul de schi din întregul județ, atât turiștii, cât și proprietarii de pensiuni își pun ultimele speranțe în luna februarie.

Cu pârtiile verzi și camerele goale, proprietarii de pensiuni își plâng de milă

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

,,A mers foarte prost, din lipsă de zăpadă. Cheltuielile de încălzire ne-au doborât. A fost foarte puțină zăpadă și s-a schiat în condiții foarte grele sau deloc. A fost cel mai rău sezon din ultimii ani, de fapt nici nu-mi aduc aminte să mai fi fost chiar așa rău ca anul acesta. Am ținut deschis pe toată perioada, nu poți să pui lacătul pe ușă și să pleci. Avem cheltuieli foarte mari, trebuie să plătim și angajații. Sperăm ca măcar în luna februarie să fie mai bine. Măcar o lună să ne mai putem scoate cheltuielile, să nu ieșim și mai tare în pierdere cu toată aprovizionarea pe care am făcut-o. Este un an foarte greu”, a explicat Gheorghe Valușescu, proprietar al Pensiunii Alpin de pe Muntele Mic.

,,Numai pe perioada de Crăciun și Revelion a mers mai bine, nu am mai avut activitate dupa aceea. Sperăm ca pe weekend să fie ceva, având în vedere că a și nins puțin. Așteptăm șase turiști deocamdată. Am ținut deschis pe toată perioada aceasta, dar degeaba”, a declarat administratorul Pensiunii Nordica de pe Muntele Mic.

,,Am ținut deschis, dar nu e nici zăpadă, nici lume. Cu ce să ne scoatem cheltuielile? Din păcate, suntem în pierdere și cred că fenomenul este valabil pentru toată stațiunea. Până în momentul în care nu va fi zăpadă suficientă, dacă va fi, încât măcar cu sania să se poată da oamenii, din păcate nu vom avea turiști”, a explicat Florin Tudor, administrator la Pensiunea Melisa din stațiunea Semenic.

CITEȘTE ȘI: GALERIE FOTO: PEISAJ DEZOLANT PE SEMENIC!

untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/