Ce se va întâmpla cu evenimentele culturale din 2021 în Timișoara? Marilen Pirtea insistă să fie mutate în mediul online!

po 1000x100px (3)

Desfășurarea efectivă a evenimentelor culturale în capitala Banatului rămâne încă o enigmă pentru timișoreni, în contextul crizei generate de pandemie. Totuși, soluțiile discutate și diversele alternative sunt legate de digitalizare, chiar și numai parțială, ori chiar de amânarea totală a calendarului pentru anul următor. Nicolae Robu, colegul de partid al lui Marilen Pirtea, a declarat deja că o astfel de propunere nici nu poate fi luată în calcul. 

În contextul actual, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacolele, evenimentele și acțiunile culturale din 2021 s-au diminuat. Totuși, există posibilitatea de a înlocui, chiar și numai parțial, audiența publicului prezent de la spectacolele anului cultural prin atragerea unui public internațional, provenit prin mediul online. Propunerea de a realiza transferul spre comunicarea digitală a producțiilor culturale a provocat atât reacții de susținere, cât și unele mai rezervate.

Cele două orașe care au fost desemnate să deruleze programul oficial al Capitalelor Europene ale Culturii în acest an, Rijeka, din Croația și Galway, din Irlanda, au solicitat Comisiei Europene amânarea calendarului cultural cu un an. Răspunsul CE a fost sceptic față de viabilitatea unei astfel de soluții, motivat mai ales prin faptul că în 2021 urmează ca alte trei orașe să fie gazdele programului cultural european, Timișoara, Novi Sad și Elefsina, nefiind acceptată desemnarea a mai mult de trei orașe într-un an calendaristic. Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural. În schimb, la cererea orașelor desemnate pentru acest program european în 2020 și chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate si regândite, fie numai prin extinderea în online și digitalizarea producției, fie prin amânare punctuală și reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfășurarea unora dintre activități, cât și pentru replanificarea finanțărilor pentru anul calendaristic următor”, sunt clarificările pe care le transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea.

1000x200 dacus 02

Prima propunere de a muta evenimentele în mediul online a venit din partea lui Pirtea la finalul lunii aprilie, fiind respinsă categoric de primarul Timișoarei: Nicolae Robu exclude digitalizarea conceptului de Timișoara Capitală Culturală Europeană. „Una este să vibrezi când ai pe scenă un artist şi cu totul altceva să îl vezi pe un ecran”

Universitatea de Vest din Timișoara este membru fondator al asociației care gestionează calendarul pregătitor și planul de acțiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px